Slökokt köttfärsgryta med cannellinibönor

Sedan ungefär ett år tillbaka lagar jag mycket mat i en Crock Pot. För er som har läst mitt utvärderande inlägg om denna vet ni också att jag till en början var väldigt skeptisk till alla typer av slökokare. Efter en viss tvekan gjorde i alla fall Crock Poten entré i vårt hem, sedan tog det inte lång tid innan jag var hookad. Idag använder jag den flera gånger per månad.

Recept till Nordic Cooker

Om vi blandar in ännu en slökokare i ekvationen kommer vi till Nordic Cookern – den skandinaviska varianten som arbetar vid en lägre temperatur. När det kommer till dessa två finns det också två läger – har man den ena klagar man gärna lite extra på den andra – och vice versa.

Vad folk säger tar jag med en nypa salt. Däremot ville jag bilda mig en egen uppfattning, vilket gjort att det nu står en Nordic Cooker och puttrar hemma hos oss.

Nordic CookerSlökokt köttfärsgryta med canellinibönor

Skillnad på Crock Pot och Nordic Cooker

Till att börja med är Nordic Cookern rund i formen medan Crock Pot (största modellen) är mer oval. Båda har två temperaturlägen samt varmhållning men arbetar vid olika temperaturer – Nordic Cookern vid en lite lägre. Crock Pot har sitt ursprung i USA medan formen till Nordic Cooker har tagits fram av Svensken Martin Järte. Nordic Cooker har dessutom en funktion för fördröjd start som kan ställas upp till fyra timmar innan den går igång.

Olika temperaturer

Den första rätten jag lagade gick inte riktigt som tänkt eftersom jag borde ha läst i manualen och lyckades ta fel på temperaturerna. Komiskt nog berättade en vän precis samma historia vilket får mig att poängtera det här lite extra; på en Crock Pot är 1 låg temperatur och 2 hög, medan 1 är varmhållning, 2 är låg och 3 hög temperatur på Nordic Cookern. Läser man manualen, vilket jag inte gjorde (doh!) är det förstås inga problem :)

Middag enkelt och smidigt

Men, skam den som ger sig. Till den här rätten åkte råvarorna ner i grytan på morgonen – och sedan fick den stå och puttra hela dagen. Eftersom vi skulle till landstället den kvällen var det perfekt att på plats kunna plocka fram en färdig middag – hur skönt som helst när man kom ut till ett kallt hus och var hungrig! Smakerna får verkligen koka ihop och grönsakerna blir spänstiga och hela i Nordic Cookern.

Att laga mat i en slökokare är perfekt när man inte har möjlighet att vakta maten samt vill laga något ”snabbt”. Just lättlagad är vad denna rätt är. Den påminner om Chili con Carne och är mättande, mustig och kanon så här på vårkanten. Saknar man tillbehören kan den serveras som köttfärssås till pasta. Vi åt den dock som den var med lite gräddfil.

Slökokt köttfärsgryta med cannellinibönor

För: 6-8 personer
Tid: 8 timmar
Temperatur | Nordic Cooker: III

Slökokt köttfärsgryta med canellinibönor

750g fläskfärs
1 röd chilifrukt
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 msk liquid smoke
4 morötter
4 stänger selleri
1 burk champinjoner
2 burkar cannellinibönor
2 burkar cocktailtomater
3 dl vatten
1 msk rökt paprikapulver
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk timjan
2 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

1. Fräs upp fläskfärsen på hög temperatur i smör. ha ner hackad chili, vitlök, gul lök och liquid smoke. När färsen fått färg, ös över i slökokaren.

2. Ha ner hackade morötter och selleri samt champinjoner, cannellinibönor tomater och vatten. Ha ner torkade och färska kryddor, ställ sedan in slökokaren på högsta läget och kör i 8 timmar. Smaka av med äppelcidervinäger innan servering.

Rekommenderat vin till: Boschendal 1685 G&T (nr 2282) 89:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.