Lättlagad förrätt med matjessill, ägg och rödlök

Förrätt till påsk, nyår, jul och midsommar

En fin liten förrätt behöver faktiskt inte vara avancerad eller svårlagad. Denna påsk när vi skulle ha gäster var planerat utom förrätten. Då kom jag på den här enkla lösningen som både blev dekorativ och god. Man kan förstås välja vilken sillsort man vill – eller helt enkelt ta lax om man inte gillar sill. Dock blir det väldigt gott och smakrikt med matjessill. Matjessill har också väldigt mycket midsommar över sig och gör den till ett ypperligt val under sommaren.

Sillsnittar med creme fraiche och lök

Den här förrätten kan man lätt göra till flera och den behöver inte varmhållas. Till påsk, midsommar, jul och nyår är den en trevlig start på middagen. Eller varför inte bara till en sommarmiddag som ska piffas till med förrätt? Ska man servera buffémat med tapasstuk är dessa små sillsnittar också gott då man både får in fisk och skandinavisk känsla på buffébordet. Observera att receptet är för 8 personer.

Lättlagad förrätt med matjessill, ägg och rödlök

För: 8 personer

Sillsnittar med creme fraiche och lök

4 små potatisar
4 ägg
salt
1 burk matjessill
8 msk creme fraiche (34%)
färsk gräslök
1/2 röd lök

1. Gnugga potatisarna rena och koka dem hela i saltat vatten cirka 10-15 minuter. Kontrollera med en tandpetare att de är klara. Koktiden varierar beroende på sort och storlek på potatisen. Slå av vattnet och låt potatisarna svalna. Skär Skär bort ändarna på potatisen så att de står stadigt och halvera dem.

2. Koka äggen. Skala och skiva med en äggskärare.

3. Ställ ut potatishalvorna på tallrikarna och lägg på två äggskivor. Lägg en bit matjessill ovanpå och klicka på creme fraiche. Toppa med gräslök och hackad rödlök – gärna även lite gräslöksblommor om du har.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.