Små getostpajer med bacon och ugnsrostade tomater

Enkel bjudmat till buffé och fest

När vi ändå talar om enkla rätter som passar att servera till mingel (för tidigare pratade vi om Parmesanpanerade pilgrimsmusslor med ärt- och wasabimajjo) kan jag rekommendera dessa små getostpajer med bacon och ugnsrostade tomater. Små fina pajer är inte bara utmärkta till bufféer och mingel, de är också kanon till melodifestivalen. Kolla också in dessa små laxpajer med fetaost som är precis lika goda och passar fint om man vill servera något med fisk.

Jag är väldigt medveten om att alla inte gillar melodifestivalen – vissa kanske snarare avskyr den. För mig är det dock helt ok. Servera då dessa små fina och goda pajer till något annat. Kanske till påsken, studentfesten eller till midsommarfesten.

Små pajer fullda med getost och bacon

Små getostpajer med bacon och ugnsrostade tomater är goda och lätta att laga. Jag brukar göra paj med färdig smördeg eftersom det är enkelt och pajerna blir frasiga och fina. Självklart kan man göra pajerna med egen pajdeg om man så vill.

Fyll pajerna med rödlök, stekt bacon, vitlök och getost. Det hela blir hur gott som helst och kan lätt serveras med en sallad som förrätt, eller ställas fram på buffébordet och kompletteras med andra goda smårätter. Visst är de tjusiga?

» Här hittar du fler goda recept på enkla smårätter

Små getostpajer med bacon och ugnsrostade tomater Små getostpajer med bacon och ugnsrostade tomater

8 stycken á 10 Ø cm

Fyllning:

500g cocktailtomater på kvist (romantica)
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1 paket bacon
1 rulle smördeg
200g getost

Stanning:

2 ägg
1,5 dl vispgrädde
0,25 dl ansjovisspad
peppar, timjan

1. Behåll tomaterna på kvisten. Nagga undersidan på tomaterna med en kniv så spricker de inte i ugnen. Fördela ut tomatkvistarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta tomaterna 40 minuter i 200°C.

2. Hacka löken och låt den mjukna i smör på medelvärme i en stekpanna. Pressa i vitlöken på slutet och dra sedan bort stekpannan från plattan.

3. Strimla bacon och stek det knaprigt i en stekpanna.

4. Platta ut smördegen i smörade små formar – exempelvis i silikonformar, amerikanska muffinsformar eller tartelettformar. Fördela ut den stekta löken, bacon och smula över getost.

5. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor. Slå stanningen över varje paj, men inte hela vägen upp – då rinner det över när de gräddas. Ställ in i 200°C i 20-25 minuter. Toppa med tomaterna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.