Små grönkålspajer

Enkelt recept till glöggminglet

Små pajer är enkelt att göra och utmärkt mat till buffé och mingel. Små fina pajer är också dekorativt att ställa fram och är trevligt att plocka åt sig av. Dessa små grönkålspajer valde jag att servera på årets glöggmingel. De går supersnabbt att svänga ihop tack vare att de görs med färdig smördeg. Självklart kan man göra egen pajdeg till dem, om man så vill.

Pajer med grönkål och lök

Grönkål är en typisk ingrediens till jul som adderar mycket smak och blir härligt som fyllning i en paj. Det passar alltså inte bara runt julskinkan som dekoration. Dessa småpajer fyller jag med smörstekt lök och grönkål. Därefter slår man på en stanning av grädde och ägg och hivar in det hela i ugnen. Smidigare än så blir det knappast. Servera på glöggminglet med vin eller glögg till. Gör dem gärna i förväg och förvara i kylen. Sedan är det bara att värma på dem innan de ska serveras.

Tips till glöggminglet:

Quiche med matjessill och rödlökJulig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschipsJanssonröstiDadlar i julskinka

» Här hittar du fler goda recept till glöggminglet

Små grönkålspajer

Små grönkålspajer

8 stycken

1 stor gul lök
smör
100g grönkål
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
3 ägg
2 dl syrad grädde
1 rulle smördeg

1. Hacka lök och låt den mjukna i smör i en stekpanna. *Byt smöret mot mjölkfritt margarin för att göra receptet ovo-vegetariskt. Hacka grönkålen och ha ner i pannan tillsammans med lite ner smör. Stek tills grönkålen mjuknat. Slå på en skvätt äppelcidervinäger och låt den steka in. Smaka av med salt och peppar.

2. Vispa ägg med syrad grädde. Smaka av stanningen med salt och peppar.

3. Fördela ut smördegen i pajformarna. Fördela ut lök och grönkål i varje form och slå på stanningen. Grädda i 200°C i 20-25 minuter. Observera att den färdiga smördegen inte behöver förgräddas.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.