Små hamburgerbröd till sliders och miniburgare

Recept på hembakade hamburgerbröd

Har du tänkt på hur svårt det är att hitta färdiga små hamburgerbröd när man vill göra sliders och minihamburgare? Nyligen fick jag ett fotojobb där jag skulle göra minihamburgare – och som jag letade efter minihamburgerbröd. Det hela slutade med att jag fick baka hamburgerbröden själv. Tur är då att det är så himla enkelt!

Sliderbröden kan göras precis som de är och bara penslas med lite ägg, eller så dekorer man dem genom att strössla mannagryn eller sesamfrön över toppen när hamburgerbröden gräddas i ugnen – både svarta och vita sesamfrön går bra. Kolla på bilden ovan så ser du hur fint det blir. De färdiga bröden kan man sedan fylla med biffar av köttfärs, göra som laxburgare, fylla med pulled pork eller vegetariskt biffar.

God mat till mingel och buffé

Jag tycker de här bröden är perfekta att göra när man vill ha enkel mingelmat och plockmat som folk kan ta av själva. De passar också bra till buffé eller när man vill ha något i magen till fördrinken. Testa exempelvis dessa goda minihamburgare med ansjovis som passar utmärkt till påsk och midsommar. Även dessa enkla sliders med vitlökscreme är fenomenalt goda.

Minihamburgerbröd

När du har i jästen till bröden, använd gärna en termometer för att kontrollera vätskans temperatur – jag använder en sån här termometer. Ett tips är sedan att jäsa degen på en plats där temperaturen är jämn. Jag brukar ofta ha bunken stående ovanpå spisen, samtidigt som ugnen värms upp.

» Ännu mer plockmat och mingelmat hittar du här

Red: För den som inte orkar bara sina egna sliderbröd – även om det är väldigt enkelt, så har ICA nu börjat sälja små hamburgerbröd.

Små hamburgerbröd till sliders och miniburgare

10 stycken

Små hamburgerbröd till sliders

250g vetemjöl (cirka 4-4,5 dl)
1 tsk socker
1/2 tsk salt
0,5 dl vatten
1,25 dl mjölk
12,5g jäst (1/4 paket)
25g smör
1 ägg till pensling
0,5 dl sesamfrön eller mannagryn

1. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke.

2. Värm mjölk och vatten till 37°C i en kastrull. Smula i jästen och vispa ihop så jästen löser sig.

3. Slå jästblandningen över mjölet och blanda i tärnat rumsvarmt smör. Blanda allt till en deg och knåda degen cirka 10 minuter på bänk. Jäs degen i sin skål i 30 minuter under bakduk.

4. Stjälp ur degen och dela till 10 stycken bitar. Forma varje bit till en bulle och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över sesamfrön eller mannagryn. Grädda bullarna i 200°C i 10-15 minuter. Skär bröden mitt itu när de svalnat.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.