Små köttfärssnäckor

Enkelt och gott till glöggminglet

Jag gillar enkla smårätter och aptitretare som man kan servera till fest och mingel. Dessa enkla små smördegssnittar med köttfärs passar bra både till sommar, nyår och julafton. Servera dem med en god öl, lite bubbel eller till en fördrink.

Degen till dessa smördegssnäckor kan man både köpa färdig deg till eller göra den själv – som i receptet nedan. Köper du färdig pajdeg är det bara att plocka bort det momentet i receptet nedan. Gör gärna snäckorna i förväg och förvara svalt tills gästerna kommer. Sedan är det bara att värma på dem eller servera dem kalla.

Aptitretare med pajdeg och köttfärs

Jag gjorde denna aptitretare i madeleine-formar av silikon, då får de en fin form. Självklart kan man välja vilken form man vill. Vilket du än väljer så blir det en maträtt som passar bra både till buffén såväl som glöggminglet. Under receptet hittar du två viner som passar till smördegssnittar med köttfärs.

Smördegssnittar med köttfärs

Cirka 24 stycken

Små köttfärssnäckor

Deg:
1 dl vatten
1 tsk ättikssprit
50g smör
3 dl mjöl
1 krm salt

Fyllning:
50g köttfärs
1/2 gul lök
1 dl grädde
125g mozzarella
1 ägg
1 dl hackad rucola
salt, peppar

1. Rör ihop vatten och ättika. Rör ihop salt och mjöl och smula i smöret. Rör ihop allt tillsammans med vätskan. Knåda till en slät deg. Lägg in degen i folie och förvara svalt i 30 minuter.

2. Kavla ut degen tunt och placera över små Madeleine-formar. Skär till en lagom bit och peta ut degen i formarna. Förgrädda i 5 min i 200°.

3. Hacka den gula löken. Hetta upp en stekpanna och stek löken och köttfärsen nästan helt klart. Låt svalna.

4. Hacka mozzarella och rucola och rör ihop med köttfärsen, ägg och grädde. Fördela ut i de förgräddade formarna och grädda 15 min i 225°.

Rekommenderat vin till: Cameleon Malbec (6581) 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.