Små köttfärstacos på antojitos

Hur kan man variera sina tacos?

Hösten är här och vi har återupplivat den gamla traditionen med tacos varje fredag. Självklart ska de vara i olika tappning, med olika tillbehör och olika huvudråvaror så som kött, fisk, kyckling eller vegetariskt. Senast i ordningen är dessa små köttfärstacos på antojitos.

Tacos med köttfärs och rostad majssallad

Antojitos… vad sjutton är det? Ja, inom den mexikanska street food-sfären betyder antojito typ ”sugen på något litet” och innebär att man köper mindre tacos, tamales, quesadillas osv. I detta recept är antojitos ett mindre tortillabröd vilket är perfekt när man vill göra flera små tacos.

Små köttfärstacos på antojitosHittills har jag bara hittat dessa mindre tortillabröd av Antojito-style hos Indian Mex Mex. Det är alltså de gula förpackningarna man kan hitta i matbutiken och tortillabröden är cirka 11 centimeter i diameter.

Det jag framför allt gillar med antojitos är att de är fina och festliga att bjuda på. Gästerna kan själva plocka ihop sina egna små antojitos av diverse tillbehör, eller så fixar man det hela i förväg och låter gästerna förse sig med små munsbitar. Vill man inte servera dessa tacos till en plockmiddag är de perfekta att inleda middagen med som en liten aptitretare. Kryddar man upp köttfärsen med lite mer juliga kryddor så som kanel och ingefära är de också kanon att servera till sitt glöggmingel som plockmat.

Vegetariska alternativ

Köttfärstacos på antojitos är gott och enkelt att laga. Tillbehören väljer man själv och ordnar i små skålar. Just i detta recept tyckte jag det passade med rostad majssallad med jalapeños samt en tomatsalsa. Utöver det serverar man förstås stekt köttfärs och tillbehör som gräddfil, hackad salladslök och koriander. Även riven ost är gott till. Vill man ha innehållet i tacosen vegetariskt kan man göra en linsröra och servera istället för köttfärsen. Man kan också steka små kuber av sötpotatis och rotselleri eller välja quorn färs som är en ”vegetarisk köttfärs”.

» Här hittar du fler goda recept på tacos

Små köttfärstacos på antojitos

För: 4 personer

Små köttfärstacos på antojitos

Tomatsalsa:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 röd chilifrukt
1/2 tsk strösocker
salt, peppar

Rostad majssallad med jalapeños:

1 liten burk majs
smör
1 dl inlagda jalapeños
salt, peppar

Köttfärs:

500g nötfärs
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk acho chilipulver
1 msk chili explosion
salt, peppar
1 dl vatten

Tillbehör:

1 paket indian antojitos
gräddfil
2 salladslökar
1/2 kruka koriander

1. Hacka gul och vit lök och låt den mjukna i smör i en kastrull på medelvärme. När löken börjar bli genomskinlig, ha ner krossade tomater och hackad chili. Blanda i socker, salt och peppar. Låt allt koka upp och dra sedan ner värmen så det knappt småputtrar. Låt puttra under lock i 30 minuter eller till salsan har kokat ner och blivit tjock. Smaka eventuellt av med mer salt om det behövs.

2. Slå av vattnet från majsen. Hetta upp en stekpanna och ha ner majsen. Stek till den börjar torka till. Ha då i en stor klick smör och stek till majsen börjar få lite färg och skrumpna ihop en aning. Hacka jalapeños och blanda med den stekta majsen. Smaka av med salt och peppar.

3. Smält smör i en stekpanna och ha ner nötfärsen. Fördela isär färsen och stek till den fått färg runt om. Ha ner alla kryddor, blanda och slå på vattnet. Låt nästan allt vatten fräsa bort och stäng sedan av plattan. Servera med små tortillabröd med tomatsalsa, rostad majssallad, gräddfil, finstrimlad salladslök och färsk koriander.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Små köttfärstacos på antojitos är den perfekta fredagsmiddagen. Dessa små godingar passar också som aptitretare och annorlunda mingelmat.