Små laxpajer med fetaost

Goda må pajer med lax

Små pajer är något jag både gillar att laga, bjuda på och äta. De är så söta i sin lilla utformning och samtidigt väldigt festliga att ställa fram vid en buffé, förrätt eller som mingelmat. Jag gör ofta mina spåpajer, alltså tarteletter, med färdig smördeg eftersom det både är enkelt och gör pajerna frasiga ovh fina. Självklart kan man göra pajerna med egen pajdeg om man så vill.

Enkel mat till buffé och mingel

Dessa små laxpajer med fetaost är enkla att göra och är fyllda av goda smaker. När allt kommer till kritan kräver de bara 6 ingredienser. Gillar man inte fetaost går det utmärkt att byta mot getost eller någon annan ost man tycker bättre om. Laxen kan man förstås också byta mot andra sorters fisk eller skaldjur – torskrygg och pilgrimsmusslor går precis lika bra.

Det fina med dessa pajer är också att man kan göra dem i förväg och värma på. Servera gärna med en sallad eller ställ fram på buffébordet med andra goda smårätter.

» Här hittar du fler goda recept på enkla smårätter

Små laxpajer med fetaost Små laxpajer med fetaost

9 stycken

2 styckfrysta laxfiléer
150g fetaost
0,5 dl hackad dill
1 rulle smördeg
3 ägg
1,5 dl grädde
salt, peppar

1. Tina laxen och skär till mindre bitar. Finhacka eller smula fetaosten. Hacka dillen.

2. Fördela ut smördegen i små tartelettformar på cirka 8-10 centimeter i diameter – förgrädda ej!

3. Ha ner lax, fetaost och dill i pajskalen. Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen i pajerna och grädda i 200°C i 30-35 minuter. Täck pajerna med en bit aluminiumfolie om de börjar bli brända på ytan.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.