Små lussekatts-burgare med skinkröra

Annorlunda julsnittar

Det här året har gått otroligt fort – redan nästa söndag är det första advent! Denna jul kommer garanterat att bli annorlunda, precis som hela det här året har varit. Att fira med de nära och kära kan man så klart göra om man isolerar sig innan. Men det är ju inte alla som kan. Då kan man istället ses utomhus – antingen för ett sedvanligt glöggmingel, eller helt enkelt för att äta lite god och enkel julmat på julafton. På sommaren var det naturligtvis lättare när det var varmt och soligt, men det går ju även om man väljer en regnfri/snöfri dag och håller avstånd.

Sliders till julmyset

Dessa små lussekatts-burgare med skinkröra är både goda och härligt gula tack vare att hamburgerbröden görs av en variant av lussekattsdeg. Perfekt när man vill bjuda på något annorlunda och juligt! Kombinationen mellan det söta i hamburger-bröden och det salta i fyllningen blir så himla god – lite på samma vis som havssalt passar bra till choklad.

Att göra dessa små jul-sliders är inte det minsta svårt. Degen blandar, jäser och bakar man på vanligt vis. Till innehållet blandar man skinka – både vanlig påläggsskinka och julskinka går bra, grönkål, crème fraiche och lite skånsk senap. Hamburgerbröden toppar man med lite flingsalt och vips har man fina små sliders som passar perfekt att bjuda på som julsnittar till glöggmingel – eller som en liten aptitretare när gästerna kommer på julafton.

» Här hittar du fler recept på goda aptitretare till jul

Små lussekatts-burgare med skinkröra

Små lussekatts-burgare med skinkröra

19-20 stycken

Lussekatts-sliders:

50g smör
1,25 dl mjölk
12,5g jäst (1/4 paket)
1/2 paket saffran
0,5 dl ljus sirap
2,5 krm salt
250g vetemjöl
1 litet ägg till pensling
flingsalt

Skinksröra:

200g julskinka
20g grönkål (strimla och stek kastrigt i smör)
1 dl crème fraiche
1 tsk skånsk senap

  • Smält smör i en kastrull. Rör i mjölken och värm till 37°C – använd gärna en termometer. Smula ner jästen i mjölken och rör tills jästen löst sig. Rör i saffran, sirap och salt. Se till att sirapen är rumstempererad och inte för kall.
  • Ha ner lite vetemjöl vartefter i skålen med degvätskan. Arbeta degen i cirka 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur – gärna ovanpå spisen, och täck med en bakduk. Låt jäsa i 60 minuter.
  • Stjälp ur degen och dela till 20 stycken bitar. Forma varje bit till en bulle och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk.
  • Värm ugnen till 250°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över en nypa havssalt. Grädda mitt i ugnen i 5–8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  • Strimla grönkålen till mindre bitar och stek den mjuk och glansig i smör i en stekpanna på ganska låg temperatur. Smaka av med lite salt. Skär julskinkan till tunna stavar. Blanda skinka och grönkål med crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
  • Halvera varje slider och klicka på skinkröran.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.