Små minipajer med ost och ansjovis

Minipajer till påsk, midsommar och kräftskiva

Kära vänner. Idag tänkte jag bjuda på ett smaskigt recept att lägga till i samlingen när det kommer till buffé. Dessa små minipajer med ost och ansjovis passar utmärkt att laga till påsk, midsommar och kräftskiva. Eller varför inte till glöggminglet. Ansjovis är ju ett stående inslag till jul i Janssons Frestelsen. Då får du dock servera dem utan blommorna ;) Pajerna är enkla att göra och otroligt dekorativa. Dessutom är de roligare än att ställa fram en enda stor paj. Dessa munsbitar passar också fint att servera som ett tilltugg till fördrink eller bubbel.

Jag gör degen själv och i den använder jag ättika. Ättika är nämligen ett gammalt husmorsknep som gör degen följsam och lätt att kavla ut, utan att den smular ihop. Man kan förstås använda en rulle färdig pajdeg eller smördeg till dessa minipajer. Vill man ha en mer smakrik ost kan man byta mot Västerbottensost eller cheddar.

Paj med ost och ansjovis

SilikonformJag lagar dessa små munsbitar i en bakform av silikon. Denna kar plats för 15 stycken så man kan göra många åt gången. Den är också smidig eftersom man slipper hålla på med en massa slösa småformar, och den är lätt att diska. Jar har ett upplag med ungefär 20 olika silikonformar så man kan laga saker i olika former och storlekar. Formarna hos H.W. Larsen är dessutom inte alls dyra. Självklart kan man även handla silikonformar i butik.

Dekorera med ätliga blommor

Alla blommorna och bladen på bilden är ätliga. Visst är det tjusigt att strössla över ätbara blommor på det här viset? De rosa heter mjölkört, de vita är rölleka och de gula är dillblommor. De lite krafsiga rosa (som kanske kan vara svårt att se) är det översta från tistelblommor. Bladen som ligger under är vinbärsblad. Vill du lära dig med om ärtliga blommor kan du läsa mer här.

» Här hittar du fler goda bufférecept

Små minipajer med ost och ansjovis

Cirka 24 stycken

Små minipajer med ost och ansjovis

Pajdeg:

1,5 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
50g smör
1 nypa salt
2 krm ättika (12%)
1,5 msk vatten

Pajfyllning:

0,5 dl riven prästost
1 ägg
1/2 liten burk ansjovis (á 55g)
2 msk grädde
peppar, lökpulver
färsk dill

  • Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt. Blanda ättika och vatten i en skål och knåda ihop med degen. Platta ut degen i små formar, gärna av silikon, och förgrädda i 5 minuter i 200°C.
  • Riv ost och blanda med ägg, grädde och hackad ansjovis. Smaka av med peppar och lökpulver. Klicka ner röran i de små pajskalen och doppa med en dillkvist. Grädda småpajerna i 20-25 minuter på 200C°. Låt svalna och lyft ur minipajerna. Fortsätt med nästa omgång till allt gått åt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.