Enkla små pajer med ost
De här små miniostpajerna är underbara att mumsa på och så fina att ställa fram. Jag har serverat dem vid flera tillfällen och tycker de är helt kanon att laga. Första gången var när vi skulle äta soppa. Till det ställde jag fram några skålar med ostpajerna så man kunde ha och plocka av till soppan. Ett annat tillfälle var när vi hade kräftskiva. Obligatoriskt till kräftskivan är förstås bröd, smör och ost – och förstås västerbottenspajen. Men varför inte kombinera det i ett?
Enkel mat till mingel och buffé
När man pillrar med sina kräftor blir det lätt lite kladdigt, då är det perfekt med dessa små munsbitar istället. Jag använde prästost i dessa, men det går precis lika bra med Västerbottensost. Dessa minipajer är också perfekta att servera när det minglas eller när man ska ha buffé. Bjud på till ett glas bubbel eller till fördrinken. För glutenfritt alternativ, prova Glutenfria tilltugg till kräftskivan.
Perfekt tillbehör till kräftskiva
Jag använde en silikonform till dessa ostpajer. Som ni kanske vet är jag helt såld på dessa smidiga silikonformar som varken behöver smöras, inte tar någon plats, och går enkelt att diska av. Till minipajerna använde jag en silikonform för mandelmussla från ICA för 49:-. Den går också att hitta hos Smarta Saker.
Vill man göra större modeller av pajen går det förstås också bra. Silikonformar går att köpa lite varstans, men jag brukar beställa från H.W. Larsen eftersom de ligger lägre i pris och har massor av varianter att välja på.
» Fler goda recept till kräftskivan hittar du här.
Små minipajer med ost och kummin
Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
50g smör
1 nypa salt
2 krm ättika (12%)
1,5 msk vatten
Pajfyllning:
1 dl riven prästost eller västerbottensost
1 ägg
2 msk grädde
peppar, lökpulver
2 msk hel kummin
1. Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt. Blanda ättika och vatten i en skål och knåda ihop med degen. Platta ut degen i små silikonformar och förgrädda i 5 minuter i 200°C.
2. Riv ost och blanda med ägg och grädde. Smaka av med peppar och lökpulver. Klicka i oströran i de små pajskalen och toppa med lite kummin. Grädda sedan i 20-25 minuter på 200C°. Låt svalna och lyft ur minipajerna. Fortsätt med nästa omgång till allt gått åt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej! Ska kummin blandas i fyllningen eller bara användas som dekoration? Mvh Sara
Hej Sara.
Se föregående svar.
Mvh
Madeleine
vad gör du med kumminen?? jag ser inte i receptet när de ska i och om de ska vara hela eller stötas på något vis ? står och lagar dessa nu så jag får väl hitta på något :-)
Hej Pia.
Jag brukar strössla kumminen överst men man kan även stöta den grovt och blanda i stanningen.
Mvh
Madeleine
hej, undrar om man kan frysa in de?
Hej Gerda.
De går bra att frysa.
Mvh
Madeleine
Småpajerna låter jättegoda! Hur gör jag dom glutenfria? T ex dinkelmjöl är väl inte glutenfritt…
Mvh/birgitta
Hej Birgitta.
Dinkelmjöl är inte glutenfritt.
Välj glutenfri mjölmix eller prova detta recept som är helt utan mjöl; Glutenfria tilltugg till kräftskivan.
Mvh
Madeleine