Små minipajer med ost och kummin

Enkla små pajer med ost

De här små miniostpajerna är underbara att mumsa på och så fina att ställa fram. Jag har serverat dem vid flera tillfällen och tycker de är helt kanon att laga. Första gången var när vi skulle äta soppa. Till det ställde jag fram några skålar med ostpajerna så man kunde ha och plocka av till soppan. Ett annat tillfälle var när vi hade kräftskiva. Obligatoriskt till kräftskivan är förstås bröd, smör och ost – och förstås västerbottenspajen. Men varför inte kombinera det i ett?

Enkel mat till mingel och buffé

När man pillrar med sina kräftor blir det lätt lite kladdigt, då är det perfekt med dessa små munsbitar istället. Jag använde prästost i dessa, men det går precis lika bra med Västerbottensost. Dessa minipajer är också perfekta att servera när det minglas eller när man ska ha buffé. Bjud på till ett glas bubbel eller till fördrinken. För glutenfritt alternativ, prova Glutenfria tilltugg till kräftskivan.

Perfekt tillbehör till kräftskiva

Lila silikonform för bakning från ICAJag använde en silikonform till dessa ostpajer. Som ni kanske vet är jag helt såld på dessa smidiga silikonformar som varken behöver smöras, inte tar någon plats, och går enkelt att diska av. Till minipajerna använde jag en silikonform för mandelmussla från ICA för 49:-. Den går också att hitta hos Smarta Saker.

Vill man göra större modeller av pajen går det förstås också bra. Silikonformar går att köpa lite varstans, men jag brukar beställa från H.W. Larsen eftersom de ligger lägre i pris och har massor av varianter att välja på.

» Fler goda recept till kräftskivan hittar du här.

Små minipajer med ost och kummin

Cirka 24 stycken
Tid: 25 minuter
Temperatur: 200°C

Små minipajer med ost och kummin

Pajdeg:

1,5 dl vetemjöl
50g smör
1 nypa salt
2 krm ättika (12%)
1,5 msk vatten

Pajfyllning:

1 dl riven prästost eller västerbottensost
1 ägg
2 msk grädde
peppar, lökpulver
2 msk hel kummin

1. Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt. Blanda ättika och vatten i en skål och knåda ihop med degen. Platta ut degen i små silikonformar och förgrädda i 5 minuter i 200°C.

2. Riv ost och blanda med ägg och grädde. Smaka av med peppar och lökpulver. Klicka i oströran i de små pajskalen och toppa med lite kummin. Grädda sedan i 20-25 minuter på 200C°. Låt svalna och lyft ur minipajerna. Fortsätt med nästa omgång till allt gått åt.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.