Små potatisgratänger med sweetchili-penslad kassler och äpple

Enkel mat till helg och fest

Kassler är en underskattad detalj som man ofta kan hitta till bra pris i butik.Många ser den som något man använder till vardagsmaten, men adderar man grillränder från en grillpanna samt en sötstark udd från sweet chilisås får man en riktigt god och festlig helgrätt.

Var sitter kasslern?

Kasslern sitter på grisens rygg och kommer från kotlettraden. När benet styckas bort från kotlettraden kallas den fläskytterfilé eller ibland fläskhare – det är alltså från denna del som kasslern kommer. Dock är det inte förrän köttet har rökts som man kallar det för kassler. Se styckschema för fläsk/gris här.

Festlig middag av julresterna

Ett smart tips om man har julskinka över från julaftonen är att skiva upp den i tjocka skivor och steka på samma vis som i receptet nedan. Det brukar även säljas ut julskinka som blivit över i butikerna, så varför inte passa på att fynda och stoppa in i frysen? Julskinkan behöver inte vara rökt som kasslern, men vill man röka den själv är det inte det minsta svårt. Tillsammans med de grillade äpplen och den sötstarka smaken från sweet chili-såsen blir det en riktigt god kombo.

» Fler festliga middagsrecept hittar du här

Små potatisgratänger med sweetchili-penslad kassler och äpple

För: 4 personer

Små potatisgratänger med sweetchili-penslad kassler och äpple

Små potatisgratänger:

600g potatis
1 gul lök
2 dl creme fraiche
100g getost
1 msk honung
2 msk hackad, färsk rosmarin
1 ägg
salt, peppar

Sweetchili-penslad kassler:

4 skivor kassler
2 msk sweet chili-sås
salt, peppar

Tillbehör:

1 rött äpple, ex Royal Gala
35g rucola (1/2 påse)

1. Skala och skiva potatisarna (för att få ner dem i små format är ett tips att först halvera dem innan de skivas så de blir som halvmånar). Finhacka gul lök. Blanda creme fraiche med smulad getost, honung, hackad, färsk rosmarin och ägg. Smöra fyra ugnsformar på cirka 10 centimeter i diameter och varva potatis, hackad lök och stanningen. Ställ in i ugnen i 225°C i cirka 35-40 minuter.

2. Dela äpplet, kärna ur det och skär till cirka 8-12 klyftor. Skiva kasslern i cirka 1 centimeter tjocka skivor.

3. Hetta upp en grillpanna och stek kasslern. Krydda och pensla med sweet chili-såsen. Vänd kasslern så det blir snygga grillränder – ha ganska hög värme så att du får fina grillrutor. Ha ner äpplena rut om kasslern och stek med lite smör. Servera med rucola och potatisgratängen.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.