Små pumpapajer med lök och västerbottensost

Små pajer till fest och buffé

Jag älskar pumpa och ser extra mycket fram emot hösten då man kan njuta av härliga pumpor i butiken. Visst finns det pumpa året om, men de är ofta importerade. Odlat några egna pumpor har jag bara gjort en gång för en massa år sedan, men eftersom plantorna förmodligen kom ner i jorden för sent på säsongen hann det aldrig bli några pumpor. Däremot blev det fina blommor som man kan doppa i pannkakssmet och fritera – eller bara njuta av hur vackra de är. Att odla innebär trots allt en del jobb, så jag har inget emot att handla pumpa i butik.

Alla sorters pumpa går att äta – så även halloweenpumpan, vilket vissa inte tror. Även de små prydnadspumporna går att äta, men eftersom de inte är särskilt goda är det sällan någon som äter dem. De lämpar sig alltså bäst för dekoration.

Visst kan man äta halloweenpumpa

Halloweenpumpan är den klassiska pumpan som man karvar ut ett ansikte i och ställer ett tänt ljus i. Halloweenpumpan har en lätt sötaktig smak som påminner om zucchinins. Så smakar å andra sidan de flesta pumpasorterna.

PumporBland de tre vanliga pumpasorterna som folk brukar köpa är muscatpumpan den sötaste medan halloweenpumpan kommer mitt emellan och butternutpumpan sist med minst sötma. Ju mognare butternutpumpan är desto sötare blir den. När den är riktigt ljudgul kan man nästan missta den för zucchini. Kanske heller inte så konstigt då butternutpumpan egentligen inte är en pumpa. Läs gärna mer om våra vanligaste pumpasorter här

Eftersom pumpa ser ut och har liknande smak som sötpotatis burkar jag helst välja pumpa före sötpotatis. Sötpotatis har också mycket mer socker vilket gör att pumpa är ett bättre val om man vill hålla nere kolhydraterna.

Recept med pumpa

Pumpa gör sig utmärkt i paj. Tillsammans med salta smaker som ost och lök blir det magiskt. Dessa små pumpapajer med lök och västerbottensost är trevliga att bjuda på när man har fest. Servera dem som del i en buffé, bjud på till halloweenfesten eller ha dem som tillbehör till kött och sallad. Pajer är enkla att ha till fest just av den orsaken att de blir godare ju längre de får stå. Med andra ord kan man alltså laga dem i förväg och värma på. Dessa pajer lagade jag i en amerikansk muffinsform av teflon.

» Fler spännande recept med pumpa hittar du här

Små pumpapajer med lök och västerbottensost

12 stycken småpajer, 7 centimeter i diameter

Små pumpapajer med lök och västerbottensost

Pajfyllning:

450g pumpa (muscat eller halloweenpumpa)
2 dl grädde
1/2 gul lök
100g riven Västerbottensost
salt, peppar, vitlökspulver, timjan
2 ägg

Pajdeg:

250g vetemjöl (cirka 4 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1,5 dl flytande smör
2 msk vatten

1. Skala och hacka pumpan. Ha ner den i en kastrull tillsammans med grädde. Låt det koka ihop till pumpan mjuknat, cirka 15 minuter. Rör om då och då. Rör ihop pumpan med kryddorna och kör till en slät smet med hjälp av en mixerstav.

2. Hacka den gula löken och stek den mjuk i smör. Blanda löken med pumparöran, riven västerbottensost och ägg.

3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke med en gaffel. Rör ihop till en gryning massa tillsammans med smör och sedan vatten. Ha i mer mjöl om den blir för kladdig och mer vatten och den blir för mjölig. Knåda ihop till en deg. Smöra en muffinsform i teflon och platta ut deg i varje urholkning. Förgrädda i 10 minuter i 200°C.

4. Häll i pumparöran i skalen och grädda sedan i 30 minuter i 200°C.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.