Små söta pumpapajer med mandelflarn

Pumpa till söt och salt paj

Det bästa med pumpa är att det passar både till salta och söta maträtter. Ska man göra paj passar pumpan alltså lika bra till en matig salt paj som till en söt dessertpaj. Under hösten fylls butikerna mer pumpor. Då är det skördetid. Bland de vanligaste hittar vi butternutpumpan. Denna är egentligen en typ av squash och kallas också butternut squash. Butternut är minst söt av de vanliga pumporna och har en smak som påminner om en söta zucchini. Butternut brukar finnas i butik året runt.

Nya pumpasorter i butik

Bland de andra pumpasorterna man kan hitta i butik finns också den vi kallar halloweenpumpa och muscatpumpa. Till skillnad från vad många tror kan man äta den vanliga hallweenpumpan. På senare år har också lite mer exotiska pumpasorter så som den gröna spagettipumpan med sitt trådiga, spagettiliknande innanmäte dykt upp. Även den knallorange, lite mindre pumpasorten Hokkaidopumpa, den gröna, breda sorten Delicia och den dekorativa hattliknande Turbanpumpan går att hitta i välsorterade butiker. Våra vanligaste pumpasorter kan du läsa om här.

God dessert med pumpa

I det här receptet duger det dock gott med den lite sötare muscatpumpan, eller halloweenpumpa. Båda är större modeller och är underbara att ha i mat. Tack vare den orange färgen blir pumpa en härlig färglick i maten. De är också enkla att handskas met och går att använda till en mängd olika saker så som soppa, paj, rostad, puréad, riven, gratinerad… Här hittar du fler recept med pumpa.

Eftersom pumpa passar så bra även till söta rätter bestämde jag mig för at göra små söta pumpapajer. Dessa är dessertpajer lätta att göra och lagas i en amerikansk muffinsform av teflon. Koka ner pumpan till en puré och krydda den. Knåda ihop degen. Ner i formarna, in i ugnen och sedan är det klart. Servera gärna dessa små söta pumpapajer med en klick vispad grädde till.

Små söta pumpapajer med mandelflarn

12 stycken småpajer, 7 centimeter i diameter

Små söta pumpapajer med mandelflarn

Pajfyllning:

450g pumpa (muscat eller halloweenpumpa)
2 dl grädde
2 msk socker
1 msk kanel
2 tsk malen muskot
2 ägg

Pajdeg:

250g vetemjöl (cirka 4 dl)
1 tsk bakpulver
0,5 dl strösocker
1,5 dl flytande smör
2 msk vatten

Topping:

mandelflagor

1. Skala och hacka pumpan. Ha ner den i en kastrull tillsammans med grädde. Låt det koka ihop till pumpan mjuknat, cirka 15 minuter. Rör om då och då.

2. Rör ihop pumpan med strösocker, kanel och malen muskot. Kör allt till en slät smet med hjälp av en mixerstav. Låt det svalna en aning och rör sedan i äggen.

3. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke med en gaffel. Rör ihop till en gryning massa tillsammans med smör och sedan vatten. Ha i mer mjöl om den blir för kladdig och mer vatten och den blir för mjölig. Knåda ihop till en deg. Smöra en muffinsform i teflon och platta ut deg i varje urholkning. Förgrädda i 10 minuter i 200°C.

4. Häll i pumparöran i skalen och strösla över lite mandelflagor. Grädda i 25 minuter i 200°C.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.