Små tarteletter med kirskål, lök och soltorkade tomater

Recept med kirskål

Säsongen då vi kan hitta ogräs i rabatter och trädgårdar är äntligen här! Att äta och skörda ogräs är lite av en bortglömd kunskap som var vanligt förr i tiden. Mycket tyder till och med på att flera sorter odlades förr i tiden. Då man hade ont om pengar och inte hade tillgång till all den massproducerade mat vi idag bara handlar i matbutiken, tog man tillvara på allt som fanns på och runt om gården.

Ogräset sågs inte som något negativt utan snarare som en tillgång – det var ju en utmärkt råvara att dryga ut maten med och få näring via. Och visst är det så att mycket av det vi rycker bort och kastar helt i onödan smakar godare än vi kan tro!

Vilket ogräs kan man äta?

Det finns många sorters ätligt ogräs, men sanningen är att de alla inte smakar så gott eller tillför särskilt mycket till anrättningen. Dock finns det precis lika mycket sallader och örter i butik idag som inte är särskilt kul de heller. Ta exempelvis spenat som egentligen inte är särskilt upphetsande rent smakmässigt. Tillsammans med andra tillbehör i en sallad, eller stekt med lite salt och vinäger som fyllning i en paj blir det jättegott. Spenaten drygar också ut innehållet vilket kan vara en fördel. samtidigt finns det också ogräs som är jättegott, med en helt egen karaktär som inte alls går att hitta i någon av de blad vi köper i butik.

Så vilket är då det godaste ogräset och det som är enklast att hitta? Kolla in 5 sorters ätbart ogräs för nybörjaren där jag tipsar om ogräs som är enkla att hitta, lätta att använda och framför allt smakar gott!

Kirskål I pajer, grytor, pasta och soppor

I detta recept på små tarteletter med kirskål, lök och soltorkade tomater har jag använt ogräset kirskål. Kirskål smakar som en kombination av svartvinbärsblad och sparris, med en fräsch och lite pepprig smak.

Kirskål är ett ogräs jag inte använde särskilt mycket tidigare, men som jag däremot börjat använda desto mer på senare tid. Vi har det inte någonstans på tomten på landstället, men en liten promenad bort kan man hitta massor av frodig kirskål som växer intill en otrafikerad väg. Det är bara att ta med sig korg och sax och börja skörda.

Skönt, tänker kanske många nu som slåss med kirskålen i den egna trädgården. Ja, kirskål är allt en envis liten rackare som är svår att utrota. Minsta lilla rotskott skickar upp en ny planta, och det enda som tycks hjälpa är att täcka med tidningar och plast ett par år. Men varför utrota en trevlig grönsak när den kan addera så mycket härlig smak i maten? Dessutom är kirskål mer näringsrik än många av de grönsaker vi köper i butik. Läs gärna mer om ätliga blommor, ogräs, blad och skott.

Inspiration till sommarmaten

Precis som de flesta sorters ogräs är de som bäst på vårkanten när de är ljugröna och späda. Ju större de blir, desto träigare blir många sorter. Det fina med ogräs är dock att om man rycker bort ett blad kommer ett nytt upp. Med andra ord kan man enkelt få fram nya späda skott hela säsongen. Jag applicerar framför allt denna metod på nässlor, för grova nässlor är inte särskilt kul att tuggga på. Stjälkarna till kirskålen kan man skära till mindre bitar och sylta. Bladen är utmärkta i sallader, att fylla kyckling med, att strössla över fisken eller att göra en pesto på. Kirskålen passar också fint i pajer, grytor, pasta och soppor. Smaken på kirskål är pigg och smakrik och påminner lite om svarta vinbär.

I dessa pajer tillför kirskålen en härlig smak och gör dem till ett trevligt inslag på buffébordet under våren och sommaren. Gör gärna tarteletterna en dag i förväg så hinner de stå till sig och bli ännu godare. Servera tillsammans med en härlig sallad och lite balsamvinäger eller dressing.

» Fler goda recept med ogräs hittar du här

Små tarteletter med kirskål, lök och soltorkade tomater

8 stycken á 10 cm

Små tarteletter med kirskål, lök och soltorkade tomater

Fyllning:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
50g kirskål
5 bitar soltorkade tomat
1,5 dl riven ost
1 rulle smördeg

Stanning:

2 ägg
1,5 dl syrad grädde
salt, peppar, persillade

1. Hacka löken och låt den mjukna i smör på medelvärme i en stekpanna. Pressa i vitlöken och ha ner hackad kirskål. Salta och peppra. Stek under omrörning några minuter så kirskålen får mjukna lite.

2. Riv osten och hacka de soltorkade tomaterna.

3. Platta ut smördegen i smörade små formar – exempelvis i silikonformar, amerikanska muffinsformar eller tartelettformar med löstagbar botten. Fördela ut lök och kirskål, soltorkade tomater och toppa med osten.

4. Vispa ihop ägg, syrad grädde och kryddor. Slå stanningen över varje paj, men inte hela vägen upp – då rinner det över när de gräddas. Ställ in i 200°C i 20-30 minuter. Täck med ett lager aluminiumfolie om pajerna börjar bli brända på ytan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.