Smajlburgare med cheese

Annorlunda hamburgare – på pappas vis

När vi hade vinprovning ute på landet kom dessa roliga hamburgare till. Ni som har läst om min pappas kreativitet i köket blir troligtvis inte förvånade när ni ser dessa galna hamburgare. Pappsen gillar för övrigt båtar vilket återspeglas rätt tydligt i denna kreation. Själva vinprovningen, som också var vår första i ordningen kan ni läsa om här.

Dessa hamburgare är verkligen originella med både roliga smaker och roliga namn. De är också himla goda eftersom biffarna blandas med två sorters ost; färsen blandas med en sorts ost och sedan bakas en skiva brieost in i mitten. Hur smaskigt som helst.

Smajlburgare in the making

Smajlburgare in the making

Smajlburgare in the making

Gästrecept: Smajlburgare med cheese

För: 4 personer

Smajlburgare med cheese

Biffar:

2 ägg
0,5 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
100g färskost med vitlök
600g nötfärs
100g brieost
salt, peppar, oregano, chilipulver

Så ja-hav:

3 morötter
250g frysta sojabönor
1 msk strösocker
1 msk olivolja
1 msk balsamico
salt, peppar, persillade

Ersätt bröna med det gröna:

1 stor majrova
100g rotselleri
1 knippe grön sparris

Dressing:

2 dl crème fraîche
1 tsk stark senap
1 msk chilisås
1 msk olivolja
1 msk majonnäs
persillade

Till sjösättningen:

8 salladsblad
4 saltgurkor
1 rödlök
8 grillpinnar i trä
2 msk balsamico

1. Vispa upp ägg och mjölk med ströbröd och pressad vitlök. Klicka i sambal oelek, vitlöksost och kryddor. Rör ihop allt och låt smeten svälla i fem minuter. Blanda ner färsen i blandningen och forma sedan till fyra biffar. Tryck ner en bit brieost i varje biff och forma biffarna runt osten.

2. Skala och skiva morötterna tunt med en hyvel eller potatisskalare på längden. Ha ner morotsskal och sojabönor i en skål tillsammans med socker, balsamico, olivolja och kryddor.

3. Skala och skiva rotselleri och majrova i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna i en kastrull, täck med vatten och salta. Koka upp och låt sjuda i cirka fem minuter. Sätt skålen med morötterna ovanpå och vänd om morotskivorna då och då. Efter fem minuter, ta av skålen och häll i sojabönor och balsamico och blanda. Slå av vattnet från rotfrukterna.

4. Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Grilla eller stek biffar, rotfruktsskivor och sparris. För rotsakerna är ett par minuter per sida lagom medan biffarna kräver cirka fem minuter per sida.

5. Arrangera en skiva majrova i botten och biffen ovanpå det. Ringla ut dressing och några lökringar ovanpå följt av en skiva rotselleri. Arrangera masten med hjälp av två grillpinnar i trä samt tunnskivad saltgurka. Avsluta med kobbar, skär och lite balsamicovågor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.