Prinskorvar i rödkål

Prinskorv och rödkål

Här om veckan var jag på ett event på Restaurang AG – Allmäna Galleriet i Stockholm. Södra Maltfabriken bjöd på julskinköl medan Scan bjöd på sin goda julskinka av Rapsgris®. Johan Jureskog som äger AG:s fixade goda tillbehör som i form av senap, hemmagjort knäckebröd, grönkålsröra och ett riktigt gott rökål som man kunde lägga på sina knäckemackor.

Godaste receptet på juligt rödkål

Just rödkål föll mig extra i smaken och visade sig vara ett gammalt recept som Johans farmor brukade göra. Det här receptet på plockmat till glöggminglet har alltså inspirerats av det Jureskogska rödkålet. Till det vanliga receptet (som du förstås gör på samma vis som nedan) hackar man rödkålet. I den här varianten har jag istället valt att ha stora remsor av rödkål som lindas kring prinskorven.

Plockmat till Glöggmingel

Det här var definitivt en av mina favoriter bland plockmaten. Dessutom är det inte särskilt svårt att göra. Det enda man bör tänka på är att vara varsam mot kålet så att det inte går sönder. Skulle det ändå göra det kan man lägga det ovanpå korvarna och fästa med tandpetare.

Prinskorvar i rödkål

Prinskorvar i rödkål

Ca 40 stycken

400g rödkål
25g smör
2 msk äppelcidervinäger
2 msk mörk sirap
salt

900g prinskorv
2 kvistar färsk rosmarin
tandpetare

1. Koka upp saltat vatten och lägg i rödkålet. Koka på mediumvärme i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och låt rödkålen svalna.

2. Skär bort rotstocken på rödkålen och pilla av bladen. Dela varje blad på mitten så är de lättare att få av. Smält ordentligt med smör i en stekpanna och ha ner rödkålen. Salta och peppra. Ringla över sirap och vinäger och låt det fräsa upp. Stek försiktigt så kålen håller ihop, men så att de får lite yta. Låt svalna.

3. Stek prinskorvarna och strössla över färsk rosmarin. Låt svalna.

4. Skär rödkålsbladen till lagon breda remsor. Snurra runt korvarna och fäst med en tandpetare.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.