Smakrika grönsaksspett med halloumi och grillat bröd

Goda vegetariska grillspett

Till helgen lägger jag gärna något gott på grillen. Som dessa smakrika grönsaksspett med halloumi och grillat bröd. Det här är en lakto-vegetarisk rätt eftersom jag förutom grönsaker har grillost på spetten. Den gör det extra salt och gott.

De individuella råvarorna marinerar jag under dagen för att de ska få ännu godare smak. De färska champinjonerna får marinera i en chili- och vitlöksmarinade medan zucchinin får ligga i en marinad med röd curry. Rödlöken på spetten picklar jag också innan så den får en mjukare och inte lika tuggig konsistens. Det ger den också en mjukare smak. Den gröna paprikan i sin tur får vara naturell.

Grillat bröd med vitlök

Till det hela grillar jag bröd. Ta gärna något gott surdegsbröd eller rustik baguette. Jag bakar egna surdegsbaguetter som jag grillar. Först skär man brödet och stryker det med olivolja. När det grillas får det då en knaprig och fin yta som ma drar en halverad vitlöksklyfta mot. Det blir så gott! Någon särskild sås är inget jag tycker behövs, men tycker man att det blir torrt kan man alltid servera hummus eller en vitlökssås till.

Och du. Den överblivna picklingslagen från löken kan man använda igen. Prova exempelvis att skiva en rödlök och lägga i lagen. Låt ligga 1–2 dygn och använd sedan till tacos. Tar du två spett per grillspett så är det enklare att vända runt dem på grillen. Är du riktigt hungrig, servera det hela med kokt ris. Om du använder spett av trä, blötlägg dem i 10 minuter innan du trär på grönsakerna.

» Här hittar du fler goda recept på grillad vego

Smakrika grönsaksspett med halloumi och grillat bröd

Smakrika grönsaksspett med halloumi och grillat bröd

För: 4 personer

Picklad rödlök:

2 mindre röda lökar
2 msk ättiksprit (12%)
1 krm salt
1 msk strösocker
1 dl kokande vatten

Vitlöks- och chilimarinedade champinjoner:

8 stora färska champinjoner
1 röd chilifrukt
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk grillkrydda
5 msk olivolja
salt

Marinerad zucchini:

250g zucchini
1 msk röd currypasta
4–5 msk olivolja
salt, svartpeppar

Övrigt:

1 grön paprika
200g grillost eller halloumi
4 bitar surdegsbröd
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta

  • Skala löken och skär av topp och rot. Dela lökarna på längden. Koka upp vatten i en kastrull och häll i en skål tillsammans med på ättiksprit, salt och strösocker. Rör tills socker och salt löst upp sig och lägg i löken. Låt löken stå och dra i lagen ett par timmar.
  • Tvätta champinjonerna och halvera dem. Lägg champinjonhalvorna i en liten skål. Hacka chilin och pressa vitlöken. Blanda i en skål tillsammans med grillkrydda, olja och salt. Lägg i champinjonerna, blanda och låt stå i några timmar.
  • Skär zucchinin i 8 tjocka skivor och dela skivorna till halvmånar. Lägg ut dem på en skärbräda och salta ett varv. Låt ligga i 10 minuter och torka sedan av överflödig vätska. Blanda currypasta och olja i en skål. Lägg i zucchinin och blanda. Salta och peppra ett varv. Låt stå och dra under några timmar.
  • Kärna ur och skär paprikan till stora bitar. Skär grillosten till 12 stora bitar. Om du använder spett av trä, blötlägg dem i 10 minuter innan du trär på grönsakerna.
  • Bryt isär den picklade löken så det blir 2–3 bladlager per bit. Trä upp zucchini, bitar av lök, grillost, champinjoner och paprika på spetten. Pensla den skurna ytan på brödet med olja. Lägg spetten på grillen. Grilla dem tills de mjuknat och fått yta. Pensla gärna med oljan ifrån skålarna under grillningen om det behövs. Grilla brödet tills det fått yta. Halvera vitlöksklyftan och dra över den grillade ytan på brödet direkt när det är nygrillat.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.