Små festliga pajer med soltorkad tomat, feta och tapenade

Lättlagade småpajer till kräftskivan

Efter att jag nyligen testade att göra pajskal med sconesdeg istället för vanlig smördeg, har jag nu svårt att sluta. Skalet på den här typen av paj blir så mycket mjukare och mer smakrikt. Jag gillar verkligen inte när hela skalet faller i bitar som det gör av smördeg, dessutom kan de ibland bli för knapriga och svårtuggare.

Från och med nu gör jag alltid en normalsats med sconesdeg och delar den i fyra. Sedan använder jag en fjärdedel och fryser in de andra tre i varsin påse. Då kan man bara kan ta fram och tina när man vill laga paj. Perfekt!

Aptitretare till festen

Dessa små festliga pajer med soltorkad tomat, feta och tapenade har lite italienskt stuk tack vare de smaker som finns i fyllningen. De är utmärkta att servera som förrätt med en liten rucolasallad med balsamvinäger – eller bara som plockmat eller buffék. Gör man dem riktigt små passar de fint att servera som tilltugg med glas med bubbel på nyårsafton eller midsommarafton.

Små festliga pajer med soltorkad tomat, fetaost och tapenadePajskal fyllda med gula ärtor

Små festliga pajer med soltorkad tomat, feta och tapenade

Ca 17 stycken:

Små tapenade-pajer med soltorkade tomater och fetaost

Pajskal:

2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
25 gram smör
0,75 dl mjölk

Pajfyllning:

3 kronärtskockshjärtan
2 dl gröna oliver
3 ägg
0,5 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 dl matlagningsgrädde
1 dl kärnfria kalamataoliver
6 bitar soltorkade tomater
150g fetaost

1. Rör ihop vetemjöl med bakpulver och salt i en bunke. Klicka i smöret och arbeta in den samt mjölken i degen.

2. Kavla ut och skär till rundlar. Tryck ut degrundlarna i små pajformar, lägg i bakplåtspapper och fyll skalet med gula ärtor. Förgrädda i 7 minuter i 225° i ugn. Tag ut och pilla ur ärtorna. Eventuellt kan degen behöva plattas till lite.

3. Kör kronärtskockshjärtan tillsammans med gröna oliver och äggen i en mixer. Häll ut smeten i en bunke och rör ihop med sambal oelek, en pressad vitlöksklyfta och matlagningsgrädde. Halvera kalamataoliverna och strimla soltorkade tomaterna. Rör ner i smeten och klicka sedan upp den i formarna. Smula fetaost på toppen och grädda sedan i ca 15 min i 225°.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.