Småpajer med ansjovis och lök

Små pajer med smak av Janssons Frestelse

Jag älskar paj – både stora som små pajer, dessertpajer och lunchpajer. Allra godast tycker jag det är att avnjuta en härlig paj under våren eller sommaren då man kan äta utomhus. Det är liksom något magiskt som händer i munnen när man hugger in på det frasiga pajskalet och alla de goda smakerna tar plats i munnen.

Kräftor Enkelt till påsk och midsommar

Dessa fina småpajer med ansjovis och lök passar fint att servera till påskbuffén, sommarbuffén, kräftskivan, till minglet eller som en liten förrätt. Många gör Janssons Frestelse inte bara till jul, utan även till påsk och midsommar. Istället för en klassisk Janssons Frestelse kan man variera det hela med dessa pajer som har samma inslag och smakar ungefär som en Jansson. Saknar man potatisen kan man även ha ner potatis i pajen – som i denna ansjovispaj med potatis och karamelliserad lök. För att hålla det enkelt är detta recept bara med ansjovis och lök.

Mat som kan förberedas

Steker man löken innan den åker ner i pajen får den en rund och fin smak. Tillsammans med den salta ansjovisen blir det en härlig liten rätt att bjuda på. Det fina är också att de kan lagas i förväg – till och med flera dagar – och förvaras i kylen eller frysen. Servera gärna småpajerna med en sallad om de ska ätas som förrätt. Det är också gott att komplettera med en klick creme fraiche. Tänk på att färdig smördeg inte behöver förgräddas trots att det står på många paket. När den förgräddas drar degen ihop sig så att den inte längre täcker pajen. Dessutom blir den ändå lagom gräddad när den är fylld och är inne i ugnen.

» Här hittar du fler recept som passar till påsk

Småpajer med ansjovis och lök

8 stycken á 10Ø cm

Småpajer med ansjovis och lök

Fyllning:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 ask hummeransjovis
1,5 dl riven ost
1 rulle smördeg

Stanning:

2 ägg
1,5 dl vispgrädde
0,25 dl ansjovisspad
peppar, persillade

1.  Hacka löken och låt den mjukna i smör på medelvärme i en stekpanna. Pressa i vitlöken på slutet och dra sedan bort stekpannan från plattan.

2. Hacka ansjovisen och riv osten.

3. Platta ut smördegen i smörade små formar – exempelvis i silikonformar, amerikanska muffinsformar eller tartelettformar. Fördela ut den stekta löken, ansjovis och toppa med osten.

4. Vispa ihop ägg, grädde, ansjovisspad och kryddor. Slå stanningen över varje paj, men inte hela vägen upp – då rinner det över när de gräddas. Ställ in i 200°C i 20 minuter.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.