Smör- och vitlöksfräst broccolini med bacon och potatisgratäng

Låt grönsakerna stå i centrum

Denna sommar har jag odlat en massa godsaker. Redan i februari i år började jag förkultivera olika fröer för att senare plantera ut dem i landen i maj. Förra året testade jag att odla diverse grönsaker, sallad och kålsorter i mina hembyggda odlingslådor. Eftersom saker och ting tar plats utökade jag denna sommar odlingarna med 17 odlingslådor från 6 stycken. Jag trodde att jag skulle få plats med allt jag ville odla, men saker och ting tar som sagt en massa plats så nästa år får det bli ännu fler.

Och nej, man blir verkligen inte självförsörjande på några få lådor. Särskilt inte när man nöjesodlar utvalda grönsaker som jag gör. Jag odlar helt enkelt sånt jag tycker brukar vara dyrt i butik och som kan vara svårt att få tag i. Alltså grönsaker och rotsaker med annorlunda färg och form, eftersom jag tycker det blir roligare så.

Broccoli och broccolini

En av de saker som jag testade att odla för första gången förra sommaren var broccoli. De övriga kålväxterna jag hade krävde en hel del skydd i form av fiberduk och medel för att de inte skulle ätas upp av skadedjur (och de blev de ändå…), men just broccolin klarade sig väldigt bra. Den var dessutom så lättodlad att jag bestämde mig för att odla broccoli i år igen.

Nu när det var dags att skörda den fina broccolin ville man ju inte bara ha ner den i någon maträtt där den inte märks. När man lagt tid och energi på att odla vill i alla fall jag att grönsakerna ska stå i centrum i anrättningen och bjuda på sin rena fina smak. Alltså blev denna rätt med smör- och vitlöksfräst broccolini med bacon och potatisgratäng vad jag knåpade ihop av det hela.

Ångkokt broccoliSmör- och vitlöksfräst broccolini

En nästan vegetarisk rätt

Trots att det var broccoli jag odlade var den så pass gles att den mer var som broccolini som är en glesare, längre och lite spädare sort. Man kan naturligtvis göra denna rätt med helt vanlig broccoli. Och man behöver så klart inte odla den själv utan kan handla i butik. Dock är vanlig broccoli lite tätare och kompaktare vilket gör att den kan behöva ångas och stekas lite längre. Broccolini brukar man kunna köpa i plastade tråg, ibland även under namnet Bellaverde.

Tillsammans med det knapriga baconkrosset, mandelflarnen och den krämiga potatisgratängen blir den en riktigt härlig rätt där broccolin verkligen får stå i centrum. Min sambo tyckte att det var en väldigt god vegorätt, och i vanlig ordning får han hjärnsläpp så fort det är bacon inblandat då han får för sig att det är vegetariskt. Ja, det gör jag faktiskt också ibland. Alltså passar denna rätt om man vill äta lite mindre kött.

Festligt och flexitariskt

Den som vill ha maträtten helt köttfri kan byta baconet mot morot som man hyvlar med en potatisskalare och sedan friterar i olja och smaksätter med liquid smoke eller grillkrydda. Byter man smöret, osten och grädden mot vegetabiliska alternativ blir rätten helt vegetarisk och vegansk. Såsen får man förstås också byta mot en sås med vegetabilisk bas.

Det här är en festlig och fin middagsrätt som passar att laga och bjuda på till helgen, eller när man ska ha gäster. Jag tycker alltid att det är kul att se några ögonbryn höjas när man bjuder på mat där grönsakerna har huvudrollen. Man behöver ju inte heller bli vegetarian för att äta mer grönt – det är helt enkelt bara en variation av smaker, likväl som att välja kött, fisk eller fågel som huvudråvara.

» Här hittar du fler recept på goda helgrätter

Smör- och vitlöksfräst broccolini med bacon och potatisgratäng

Smör- och vitlöksfräst broccolini med bacon och potatisgratäng

För: 4 personer

Potatisgratäng:

700g mjölig potatis
1/2 gul lök
3 dl grädde
salt, peppar
1 dl riven ost

Smör- och vitlöksfräst broccolini:

400g broccolini
2 paket bacon
2 stora vitlöksklyftor
0,5 dl mandelspån
1 klick smör + baconfettet
salt

Tillbehör:

bearnaisesås eller hollandaiseås

  • Skala och skiva potatisen. Finhacka löken. Fördela ut potatis i botten av en mindre ugnsfast form. Salta och peppra och strössla över lök. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager potatis överst. Slå på grädden och addera mer grädde om det behövs, men fyll inte men än 2/3 av formens höjd med grädden – då bubblar den över i ugnen. Ställ in gratängen i 225°C i 30 minuter. Strössla över osten och låt gratängen gå ytterligare 15 minuter, totalt 45 minuter. Låt potatisgratängen vila under aluminiumfolie i minst 15 minuter innan du skär upp den.
  • Ansa broccolinin från eventuella träiga bitar där den är avskuren. Koka upp en kastrull med vatten med en ånginsats. Lägg i broccolinin och låt den ångas i 3 minuter. Lyft sedan ur den.
  • Stek baconen knapriga. Låt dem svalna och skär dem sedan till bitar. Spara baconfettet i pannan. Om det är mycket sot och brända bitar kvar i baconfettet, skrapa ur det ur pannan med en slickepott ner genom en liten sil (jag använder en sån där liten sil som man har till te). Släng det brända och häll tillbaka baconfettet i pannan.
  • Skiva vitlöken tunt. Värm pannan igen till medeltemperatur och blanda i en klick smör med baconfettet. Lägg i vitlöksskivorna och sedan broccolinin. Vänd runt broccolinin kontinuerligt med en stekpincett och stek i några minuter så den får god smak och blir genomlagad med lite kärna.
  • Lägg upp potatisgratäng, broccolini och lite vitlök på varje tallrik. Strössla mandelspån och bacon över broccolinin. Servera med såsen till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.