Smörbakad fisk med färskpotatis och romsås

En härlig sommarrätt att bjuda på

Denna sommar har jag 6 1/2 veckas semester. Det känns så lyxigt, och nu när redan två veckor har gått, kan man trösta sig med att det är en hel månad kvar. Missförstå mig rätt – jag älskar mitt jobb och skulle inte vilka byta med någon, men det är så klart skönt att kunna sova så länge man vill, ha tid att träffa folk och ägna sig åt sina hobbies – jag älskar ju att påta i landen och göra smycken. Men det är väl knappast så att du inte vet vad jag pratar om gällande den där extra fritiden? :)

Under de två första veckorna har vi hunnit med en hel massa och bland annat firat min farmor som fyllde år förra helgen. Till hennes födelsedag bjöd familjen på lunch och middag. Jag och sambon bjöd på middagens huvudrätt, och då blev det just detta recept på smörbakad fisk med färskpotatis och romsås. Det gjorde succè!

Fisk i ugn

Torsk, sej, abborre eller pangasius

Tanken var ursprungligen att vi skulle göra torskrygg, men med tanke på dagens matpriser och att vi skulle vara 10 personer, föll vårt val istället på pangasius. Pangasius som är en hajmal råder det väldigt skilda meningar om. Vissa tycker att man inte alls ska köpa den eftersom det är en odlad fisk som äter lite allt möjligt. Dock gör ju exempelvis krabba också det, så sett utifrån att hajmalen är en allätare har jag inga problem med det. Å andra sidan kan odlingarna i Asien orsaka negativa miljöeffekter, men för att förändra situationen har många hajmalsodlingar nu börjat bli miljöcertifierade.

Jag säger så här – du måste inte välja pangasius till detta recept. Det går lika bra med en annan vit fisk i filé. Skippa de plattaste sorterna som spätta och flundra, men ta exempelvis torskfiléer, abborre eller sejfiléer (ta gärna hjälp av WWF:s fiskguide). Man kan så klart också ta torskrygg, men går inte att vika fisken på samma vis eftersom torskryggen är en tjock bit som skärs ut från torskens rygg. Det fina med att vika fisken när den lagas i ugnen är att den blir lite saftigare samt att man kan få in lite mer smak med kryddorna i mitten av fisken. Det blir alltså en lite annan stil på det hela.

Hur mycket kryddor ska det vara?

Fisken kryddar jag med ordentligt med smör, lökpulver, vitlökspulver, rökt paprikapulver, persillade, salt och svartpeppar. När jag inte anger några mängder på kryddorna brukar de lite mer ovana matlagarna bli villrådiga och undra hur mycket det ska vara. Hur mycket man behöver beror helt på fiskens storlek och hur kryddigt man vill ha det. Man får helt enkelt gå på känsla. Jag brukar pudra över ett lager så det täcker men inte blir tjockt. Vitlökspulvret och lökpulvret kan man ta lite mindre av eftersom de liknar varandra. Det rökta paprikapulvret räcker det också med bara ett tunt lager eftersom det kan ge ganska mycket smak.

Till det hela gör jag en romsås och serverar kokta bönor och potatis till. Vi serverar fyra potatisar per person, men är man inte så stor i maten kan det räcka med tre. Det beror ju helt på potatisens storlek, och jag brukar ta lite mindre potäter. Vad gäller bönorna kan man ta vilken sort man vill. Gröna bönor, så kallade haricots verts, blir ett snyggt färginslag, men även vaxbönor funkar fint. På bilden har jag använt en hemodlad sorts vaxböna som är lilaspräcklig.

I originalet semitorkade vi tomaterna i ugnen. Då delade vi dem på hälften och bakade dem i ugnen på låg värme med gläntad lucka tills de började bli lite skrynkliga. Vi tyckte dessa var goda till, men några av gästerna gillade tydligen inte torkade tomater och pillade bort dem. Andra gången använde vi istället färska babyplommonkvisttomater, och även om jag älskar torkade tomater måste jag säga att de färska till var strået vassare. Se till att få tag i riktigt mogna fina tomater så blir det en riktig smaksuccé.

» Här hittar du fler härliga recept med fisk

Smörbakad fisk med färskpotatis och romsås

Smörbakad fisk med färskpotatis och romsås

För: 4 personer

Romsås:

1/2 liten rödlök
8g färsk dill
0,5 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 nypa vitlökspulver
75g röd caviar
svartpeppar

Kokt färskpotatis:

16 färskpotatisar eller små fasta potatisar
salt

Smörbakad fisk i ugn:

4 pangasiusfiléer
lökpulver
vitlökspulver
rökt paprikapulver
persillade
salt, svartpeppar
olja + smör

Tillbehör:

300g haricots verts
300g babyplommonkvisttomater
1 knippe färsk dill

  • Finhacka rödlöken. Hacka dillen. Rör ihop majonnäs och crème fraiche. Blanda i den hackade löken, dillen och en nypa vitlökspulver. Rör försiktigt i caviaren. Smaka av med nymalen svartpeppar. Ställ såsen svalt fram till servering.
  • Tvätta potatisen och koka den i saltat vatten cirka 10–15 minuter, eller tills den mjuknat – känn med en tandpetare.
  • Ringla olja i en ugnsfast form. Lägg i fiskfiléerna och pudra över lökpulver, vitlökspulver, rökt paprikapulver, persillade, salt och svartpeppar. Lägg en smörklick på varje fisk. Vik över ena halvan av fisken så de blir dubbelvikta. Pudra över lite kryddor på toppen och lägg på en smörklick på toppen. Ställ in formen i 150°C i cirka 20–25 minuter tills fisken kommit upp i en innertemperatur på 60°C. Ös gärna fisken med smöret efter halva tiden.
  • Tina haricots vertsen om de är frysta. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg i bönorna. Låt dem sjuda i 1 minut om de varit frysta och i cirka 3–4 minuter om de är färska.
  • Skiva tomaterna i ganska tjocka skivor. Lägg upp fyra potatisar per tallrik, en bit fisk och ringla lite av smörskyn över potatisarna. Klicka på såsen, fördela ut tomater och bönor och dekorera med färsk dill.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.