Smörbakade morötter med len rotselleripuré, linser och svartkål

Festlig vegetarisk mat

Har du funderat över hur få festliga, men för all del ändå enkla, vegorecept det finns där ute? Faktiskt även här i bloggen. Därför ska det bli ändring på det. Att laga helgmat som inte bara är festlig utan också vegetarisk är kanske inte helt lätt – man måste tänka på smaker, texturer och utseende. Den vanliga grytan med ihopgojsade grönsaker håller kanske inte riktigt måttet ändå, när man ska äta flott. Försök sedan lägga till ett passande vin i ekvationen och det blir genast ännu lite knepigare…

Vad ska man välja för vin till vegetariskt?

Ett vin som passar till lamm och nöt kan väl ändå inte gå att matcha till mat utan kött? Eller? Jodå, jag hävda att det går alldeles utmärkt! Denna härliga rätt bestående av smörbakade morötter med len rotselleripuré, linser och svartkål går utmärkt att matcha med ett smakrikt rödvin. Man behöver inte vara rädd för att vinet ska ta över, för även om det har en del tanniner råder de smörbakta rödlökarna och den smakrika olivoljan med tryffelsmak bot på det hela. De gör nämligen att tanninerna mjukas upp och lyfter fram de fruktiga tonerna i vinet.

Madeleine LandleyAlltså inte bara morötterna bakas i ugnen. Även den röda löken och fänkål bakad i en form i ugnen med smör. Det gör grönsakerna läckert välsmakande och rätten väldigt lättlagat. Medan de bakas i ugnen kokar man linser och rotselleripuré. Därefter är ett bara att lägga upp och dekorera med små blad av svartkål, några kvistar timjan samt några stänk olivolja med tryffelsmak. Pudra över lite rökt paprikapulver och dra över några varv med svartpepparkvarnen. Klart!

En klassiker i vinstället

Så vilket vin ska man då välja till denna festliga vegorätt? Jag rekommenderar det sydafrikanska rödvinet Org de Rac (2073). När jag blev tillfrågad om jag ville ta fram ett recept till vinet kändes det som ett givet kort. Org de Rac är nämligen en klassiker hemma hos oss sedan långt tillbaka. Jag har faktiskt alltid en flaska liggandes hemma i vinstället eftersom det passar så himla bra till smakrika lammrätter. Jag har också vid flertalet tillfällen rekommenderat det till olika vänner som behövt tips på vin till maten. Det här är ett riktigt bra matvin som funkar till det mesta eftersom det har fin balans mellan frukt, syra och längd. Det funkar även bra som det är, utan några särskilda tillbehör.

På senare tid har etiketten på flaskan piffats upp så det gamla krokiga trädet nu istället pryder en snyggt präglad etikett med guldfoliering. Jag vet inte hur det är med er, men jag låter alltid flaskans utseende locka mig till vidare läsning på etiketten. Ytligt… jag vet :) Är du nyfiken på hur det ser ut? Jamen kika här vetja.

Ekologisk och veganvänligt

MorötterSjälva vinet i sin tur kommer från vinregionen Swartland som ligger några mil norr om Kapstaden i Sydafrika. Etiketten utlovar ett ekologiskt vin, och mycket riktigt är Org de Rac en ekologisk vingård vars viner och totala vinproduktion är helt ekologisk och veganvänlig. Att den är veganvänlig innebär att man inte använder några animaliska produkter för att klarifiera vinerna. Fler och fler vinproducenter går över till ekologiska odlingar, och detta holistiska tänk är kanske inte helt dumt eftersom friska och välbalanserade växter själva har en förmåga att skydda sig mot skadedjur och sjukdomar de kan drabbas av. Tillsammans med naturlig kompost och ekologisk gödning blir slutresultatet minst lika bra, om än mycket bättre för både djur och klimat.

Hos Org de Rac har man ett smart sätt att bekämpa vanliga mögelangrepp. När druvor sitter för tätt blir de ofta fuktiga. Detta i sin tur kan leda till mögel. För att komma tillrätta med denna problematik har vinrankorna planterats så man kan dra nytta av vindarna som blåser in från södra Atlanten. Den naturliga rörelsen av cirkulerande luft hjälper till att hålla vinstockarna friska och produktiva. Det är lite som att gå i flip flops på sommaren och få vifta på tårna. Härligt.

Vegetariskt, eller varför inte veganskt?

Men från fötter till händer… Druvorna till vinet plockas för hand vilket inte bara gör att man undviker avgasutsläpp från traktorer. Man skapar också arbetstillfällen för de boende i det lokala samhället. Org de Rac är även engagerade i en rad olika hållbarhetsprojekt och utbildar sin personal och det lokala samhället i ett ekologiskt jordbruk. Det gör i alla fall att jag dricker detta vin med lite godare samvete. Eftersom vinet finns i sortiment i över 150 Systembolaget-butiker brukar det vara lätt att få tag i. Man behöver med andra ord inte vänta på att en beställning ska dyka upp. Skönt, kan tyckas när den vegetariska middagen ändå står där redo och väntar.

Vill du göra receptet helt veganskt – precis som vinet – byter du smöret mot ett mjölkfritt smör. Det finns ju även goda smaksatta oljor att använda sig av. Exempelvis olivolja med vitlök. Den syrade grädden kan du byta mot ett vegetabiliskt alternativ. Exempelvis iMat Fraiche. I receptet ingår grönsaksbuljong i pulverform eftersom jag skippar härdade fetter och onödiga tillsatser i den mån det går. Bryr du dig inte om den saken kan du byta mot en halv tärning grönsaksbuljong. Välj svartkål på kruka till dekoration. Denna är spädare och kan ätas färsk. Håll gärna utkik efter röda morötter så blir det riktigt vackert.

Fler recept som passar till Org de Rac:

Smörbakade morötter med len rotselleripuré, linser och svartkål

För: 4 personer

Smörbakade morötter med len rotselleripuré, linser och svartkål

Smörbakta rotsaker:

100g smör
salt
2 tjocka fänkålshuvuden (cirka 350g)
6 morötter, gärna röda (cirka 500g)
3 mellanstora röda lökar

Linser:

4 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljong
1 dl svarta belugalinser

Rotselleripuré:

500g rotselleri
3 dl syrad grädde
3 dl vatten
2/3 tsk salt

Övrigt:

1 kruka svartkål
några kvistar färsk timjan
några stänk olivolja med tryffelsmak
rökt paprikapulver
svartpeppar

  • Skiva ut åtta stycken halvcentimeters tjocka skivor från fänkålen så de håller ihop i rotfästet. Välj ganska tjocka fänkålshuvuden så är det lättare att få ut skivor som håller ihop. Ta de innersta skivorna av fänkålen och spara yttersidorna till något annat. Gnugga morötterna rena och skala löken. Halvera morötterna på längden och skär lökarna till kvartar mellan fäste och topp. Rada upp allt i en stor ugnsform och fördela ut klickar av smör. Salta ett varv och ställ in i 15 minuter på 150°C i varmluft eller på 175°C i vanlig ugn. Ta ut och vänd försiktigt på alla grönsakerna. Ställ in i ytterligare 15 minuter. Vänd försiktigt på morötterna igen och låt allt gå klart i 10-15 minuter, totalt 40-45 minuter. Känn med en tandpetare att morötterna är klara – de ska gärna ha lite kärna kvar i mitten snarare än att vara för mjuka.
  • Koka upp vatten och grönsaksbuljong och ha ner linserna. Dra ner värmen så det knappt puttrar och låt linserna gå i 20 minuter. Slå av vattnet.
  • Skala och tärna rotsellerin. Ha ner rotselleritärningarna i en kastrull och rör i syrad grädde, vatten och salt. Låt småputtra under gläntat lock i cirka 25 minuter. Rör om då och då. Rotsellerin ska bli mjuk och lite vätska ska finnas kvar i kastrullen. Mixa allt till en slät puré och kontrollera om mer salt behövs.
  • Portionera ut en klick rotselleripuré på varje tallrik. Strössla över linser på ena halvan av purén. Lägg ut de smörbakta fänkålsskivorna, tre lökklyftor och tre morotshalvor per tallrik. Dekorera med små blad av svartkål, några kvistar timjan och några stänk olivolja med tryffelsmak. Pudra över lite rökt paprikapulver och dra över några varv med svartpepparkvarnen.

Rekommenderat vin till: Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot

Artnr: 207301 | Ursprung: Sydafrika | Druva: Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot | Alkoholhalt: 14,5%

Receptet på smörbakade morötter med len rotselleripuré, linser och svartkål är ett sponsrat samarbete med Vinia.

Vad innebär att detta recept är sponsrat? Jo, så här gick det till; Vinia frågade om jag ville ta fram ett recept till vinet. Jag tackade ja eftersom detta är ett vin jag tycker om, och så tog fram ett smarrigt vegetariskt recept. Ni ska veta att jag tackar nej till många samarbeten. För mig är det viktigt att kunna stå för det jag skriver om. Det är också därför jag även lyfter produkter helt obetalt – det skulle nämligen inte finnas någon trovärdighet i att jag bara pratar om sånt jag får betalt för. Jag har i detta inlägg försökt lyfta fram de delar jag tycker är intressanta att belysa, både gällande vinet och producenten.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.