Smördegsinbakt fläskfilé med krämiga potatismynt

Helgmat med smördeg

Jag har på sistone börjat göra så mycket mat som möjligt ifrån scratch. Det är kul att faktiskt veta hur det görs, och dessutom känner man sig extra duktig när folk frågar var man köpt något, att då kunna säga att man gjort det själv. På sistone har det i alla fall blivit en hel del brödbak, korvstoppning samt köttbullar med hemma-mald köttfärs. Nu till jul blev det dessutom heminlagd sill istället för att köpa färdig.

Fläskfilé i ugn

Fläskfilé på smördegJa, nu har jag inte slaktat kossan och fiskat upp fiskarna själv, men jag börjar komma längre ifrån halvfabrikaten och närmare källan. Det känns kul, för när man börjar koppla samman hur vissa saker tillagas så kan man lätt applicera det på andra saker och på så vis komma på nya roliga idéer när man står i köket.

Till den här fläskfilén kan man antingen göra egen smördeg eller helt enkelt köpa en färdig rulle i kyldisken (den kostar trots allt inte så mycket och sparar lite tid). Vill man glänsa lite extra är det bara att följa receptet nedan.

Gott och festligt

Hur som helst så är i alla fall den här rätten helt underbar. Vi avslutade en perfekt dag ute på landstället med den. Lemon Curden (som även den kan göras själv om man vill) blir verkligen som pricken över i och harmonierar perfekt med de andra smakerna: sött, salt och syrligt. Prova gärna med vinet nedan så är middagen komplett.

Smördegsinbakt fläskfilé med krämiga potatismynt

För: 4 personer

Smördegsinbakt fläskfilé med krämiga potatismynt

Marinad till kött:

1/2 citron (skal)
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 msk citronsaft
salt, peppar

Potatismynt:

5 stora potatisar
1 vitlöksklyfta
2,5 dl grädde
1-2 dl mjölk
salt, peppar, timjan, oregano

Smördegsinbakt fläskfilé:

2 paket bacon
600g fläskfilé
1 rulle smördeg
4 msk färskost
1 msk färsk persilja
1 msk färsk timjan
salt, peppar

Grönsaker:

3 morötter
1/2 knippe sparris
1 msk lemoncurd
1 msk honung
1 tsk vatten
1 rött äpple
salt, peppar
0,5 dl solrosfrön

Portvinssås:

1 msk smör
1/2 röd lök
1,5 dl portvin
1 msk majsstärkelse
3 msk kallt vatten
salt, peppar

1. Riv citronskal och hacka vitlök. Ha ner i en påse tillsammans med olja, citronsaft och kryddor. Ansa fläskfilén och lägg sedan ner i påsen. Knåda om och lägg sedan svalt. Tag fram cirka 1 timme innan tillagning.

2. Skala och skiva potatisen. Smöra en stor plåt med lite högre kanter. Fördela ut potatisen i rader och krydda. Vispa ihop grädde och mjölk med pressad vitlök och ringla detta över potatisen. Ställ in i 225°C i 30 minuter. Tag plåten ut och ös potatisen ett par gånger med grädden. Tag sedan ut och täck med folie så den håller värmen.

3. Rada upp baconremsorna bredvid varandra. Lägg på fläskfilen och linda baconet runt. Stek köttet snabbt runt om i en het stekpanna. Lägg ut smördegen, bred på färdkost och klipp över örter. Lägg på köttet, krydda och rulla ihop. Lägg rullen på bakplåtspapper på en plåt och ställ in i 20-25 minuter i 200°C.

5. Skär bort den träiga delen av sparrisen och dela sedan sparrisen på hälften. Skala och skär morötterna till stavar. Koka grönsakerna cirka 10 minuter i saltat vatten. Rör ihop Lemon Curd med honung och vatten. Blanda sparris och morot med smala klyftor av äpple. Vänd runt dessa med lemoncurden. Smaka av med salt och peppar. Strössla över solrosfrön vid servering.

6. Smält smör i en kastrull. Hacka löken och låt den mjukna på låg värme i smöret. När det börjar bli torrt i kastrullen, häll på portvinet och låt det sjuda cirka 5 minuter. Rör ihop majsstärkelse med kallt vatten och ha ner det i såsen. Sila av såsen i ett durkslag och ha tillbaka ner i kastrullen. Värm på och smaka av med salt och peppar.

Rekommenderat vin till: Servera med: Carmen Rosé (nr 2954)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.