Smördegsbollar fyllda med kött, chili och koriander

Ta tillvara på resterna

Jag gillar svinnsmarta recept som låter en ta tillvara på resterna. Det kastas alldeles för mycket nu för tiden – inte bara sånt som passerat bäst före (och faktiskt fortfarande är helt okej att använda) utan även matrester som blivit över från middagen. Jag har alltid matlåda på jobbet (matlådematen är i många fall ännu bättre än när den först lagades eftersom den fått gotta till sig). Jag gillar också att ge resterna nytt liv genom att ha ner dem i nya maträtter.

Enkla aptitretare

Dessa smördegsbollar fyllda med kött, chili och koriander gjorde jag av rester. Dels hade vi ryggbiff över från lördagsmiddagen. Vi hade också koriander över från fredagens tacos. Alltså behövde dessa godingar få lite hjälp på traven för att bli ny mat. det var också så dessa fyllda smördegsbollar blev till. Receptet nedan är beräknat med färskt otillagat kött, men har du något tillagat kött över kan du ta det och krydda upp med kryddorna nedan. Då kan du behöva ta lite mer kött eftersom kött minskar i vikt ner det tillagas.

Dessa smördegsbollar fyllda med kött, chili och koriander är roliga att servera som aptitretare tillsammans med ett glas bubbel eller en öl. Gillar man inte koriander kan ma byta mot exempelvis persilja eller Jag använder färdig smördeg, men den som är duktig kan så klart göra sin egen smördeg.

» Här hittar du fler recept på roliga aptitretare

Smördegsbollar fyllda med kött, chili och koriander

Smördegsbollar fyllda med kött, chili och koriander

Cirka 15-20 stycken

250-300g ryggbiff
salt, peppar, lökpulver
1/2 lime
1 röd chilifrukt
2 msk hackad, färsk koriander
1 rulle smördeg

  • Stek ryggbiffen i smör med salt, peppar, lökpulver och pressad lime. Låt svalna och hacka sedan smått. Hacka chili och koriander och blanda med köttet.
  • Rulla ut smördegen och skär till 15-20 stycken fyrkanter (antalet kan variera beroende på smördegens storlek). Klicka ut röran och svep degen runt. Blöt kanten lite så den fäster ihop och rulla till en boll. Rada upp bullarna på ett bakplåtspapper och grädda i 15-20 minuter i 175°C på varmluft eller 200°C på över och undervärme. Strössla gärna över lite hackade örter vid servering. Svarta sesamfrön är också fint att strössla över innan bollarna gräddas.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.