Smördegsinbakad fläskfilé med potatistårta och cognacsås

Festlig mat med fläskfilé

Fläskfilén, som är Svenssons lilla favorit, blev som allra mest populär under 90-talet. Vem har inte ätit rätter som fläskfilé med banan, eller fläskfilé i ugn med champinjoner och bacon? Fläskfilé är lätt att tillaga, men tyvärr också alldeles för lätt att misslyckas med. Varför? Ja, alldeles för många överlagar sin fläskfilé, och det är just det som gör den trist, torr och tråkig.

Kan man äta rosa fläskfilé?

Väljer man svensk fläskfilé behöver man inte oroa sig för att köttet ska innehålla bakterier eller att djuret har fått i sig en massa onödig antibiotika. Jag har ätit råbiff på svenskt griskött utan några som helst problem, så att tillaga köttet lite kortare så det får en rosa kärna, eller till och med är rosa över hela ytan, är inga problem.

Fläskfilé gör sig mycket bra i en gräddig panna såväl som inbakad i smördeg. Det var också så denna rätt på smördegsinbakad fläskfilé med potatistårta och cognacsås kom till. Det hela blir en härlig kombination som passar fint att servera till festen. Eller varför inte till nyårsafton? Tänk på att bara steka på köttet hastigt i en riktigt het panna så det får yta runt om. Sedan får det tillagas klart i ugnen vilket gör det fint och mört. Enkelt och ett perfekt sätt att få till en festlig maträtt på.

» Fler recept med fläskfilé hittar du här

Smördegsinbakad fläskfilé med potatistårta och cognacsås

För: 4 personer

Smördegsinbakad fläskfilé med potatistårta och cognacsås

Potatistårta:

700g potatis
3 schalottenlökar
150g fetaost
1 ägg
2,5–3 dl grädde
2 vitlöksklyftor
2 tsk potatismjöl
1 nypa torkad salvia
1 nypa torkad timjan
salt, peppar
1 msk smör
ströbröd
1 bakplåtspapper

Smördegsinbakad fläskfilé:

600g fläskfilé
1 rulle färdig smördeg
7 bitar soltorkade tomater
100g färskost (gärna med olivsmak)
1 schalottenlök
salt, peppar, timjan, oregano

Cognacsås:

4 msk smör
1/2 gul lök
2 msk oxfond
3 dl vispgrädde
0,5 dl cognac
2 msk vetemjöl
salt, peppar
1 nypa strösocker

Tillbehör:

150g haricots verts
5 morötter
1 knippe grön sparris
svartvinbärsgelé

1. Skala potatisen och skiva den tunt på en mandolin. Finhacka schalottenlöken. Blanda potatis, lök och smulad fetaost försiktigt i en bunke. Vispa ihop ägg, grädde, pressad vitlök, potatismjöl och kryddor och häll stanningen i bunken. Rör ihop. Smöra och bröa en springform (med löstagbar kant). Klipp ut en rund platta av bakplåtspapper och lägg i botten av springformen – då blir potatistårtan lättare att få loss. Häll ner hela potatisröran i formen och platta till allt så det blir hårt packat. Ställ in i 225°C i 40–50 minuter – eller till den stelnat helt.

2. Ansa fläskfilén och bryn den sedan hastigt i en riktigt varm stekpanna – max en minut. Salta och peppra runt om. Rör ihop strimlade, soltorkade tomater tillsammans med hackad schalottenlök kryddor. Lägg ut smördegen och bred på färskosten i mitten av degen. Strössla ut röran med soltorkade tomater och lägg köttet ovanpå. Rulla ihop, lägg på en plåt och ställ i ugn i 225°C i cirka 20-30 minuter så att smördegen blir färdiggräddad. Pensla gärna lite olja ovanpå rullen för att få det extra krispigt.

3. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad lök. Låt löken mjukna och vispa sedan i oxfond, cognac och grädde. Låt det sjuda ihop under ett par minuter och red sedan av genom att sikta i mjöl. Vispa ihop och smaka av med salt, peppar och en nypa socker.

4. Ångkoka bönor, morötter, grön sparris i några minuter med lite salt. Servera med svartvinbärsgelé.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.