Smördegsinbakt köttfärslimpa med oliver och soltorkade tomater

Inbakt köttfärslimpa

Smördegsinbakt köttfärslimpa med oliver och soltorkade tomater är en köttfärslimpa med inspiration från Medelhavet. Den är helt enkelt smaker som är typiska för dessa kök. Den är också annorlunda eftersom den är inbakad i deg. Receptet på deg hittar du nedan, men har man bråttom, eller om man bara är bekväm av sig kan man köpa färdig smördeg på rulle och använda.

Den härliga fyllningen på köttfärslimpan smaksätts med fetaost, oliver, kapris och soltorkade tomater. Det hela blir en härlig smakkombination tillsammans med den härliga salladen bestående av frön, päron och svarta bönor.

» Här hittar du fler medelhavsinspirerade recept

Smördegsinbakt köttfärslimpa med oliver och soltorkade tomater

Smördegsinbakt köttfärslimpa med oliver och soltorkade tomater

Deg:

6 dl vetemjöl
1 tsk salt
250g smör, rumsvarmt
1 ägg
1–2 tsk ättiksprit (12%)
2–3 msk vatten

Fyllning:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400g nötfärs
100g fetaost
1 dl gröna oliver
2 msk kapris
10 bitar soltorkade tomater
1/2 citron
3 ägg
salt, peppar

Basilikaolja:

1/2 kruka basilika
1/2 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
salt

Sallad:

0,5 dl solrosfrön
1 grönt päron
1 dl kokta svarta bönor
40g machésallad

  • Blanda mjöl och salt i en bunke. Blanda det rumsvarma smöret med mjölet. Vispa upp ägget med ättika och vatten. Häll ner i mjölet och arbeta i hop till en deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet en timme. Kavla ut degen till en fyrkant som är cirka 3–5 mm tjock på ett bakplåtspapper. Använd gärna extra mjöl på bakbordet så att degen inte fastnar för mycket.
  • Stek upp hackad lök och pressad vitlök i en panna med smör. Genomstek köttfärsen och blanda sedan ihop med fetaost, hela oliver och kapris samt hackade, soltorkade tomater. Pressa över citron och rör ner ägg och kryddor.
  • Lägg upp röran i en sträng på mitten av degfyrkanten. Vik in degkanterna över med hjälp av bakplåtspappret så att du får som en limpa. Ställ in i 225°C i cirka 25–30 minuter. Ta sedan ut och skär till cirka 3 centimeters breda bitar.
  • Kör basilika, vitlök och olja, salt i en mixer till en jämn smet. Häll oljan genom ett finmaskigt durkslag så att du bara får igenom en grön olja utan slagg.
  • Rosta solrosfröna i en torr panna. Då de börjar få lite färg är de klara. Skär päron och blanda med bönor, solrosfrön och machésallad. Lägg upp allt och ringa basilikaoljan över salladen och i strängar över tallriken.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.