Smördegsinbakt laxrulle med spenat, feta och citronsås

Lax i ugn

Förra månaden var jag och jobbade i England. Julen drar igång ganska tidigt i London (ja även i Sverige nu mer). Gatorna smyckas med julpynt och kulörta lyktor – det är helt enkelt jättemysigt. Enligt traditionen blev det en tur för att kolla in Harrods. Jag har själv aldrig varit där, men vår Engelska kollega tog med oss tid för att visa det berömda varuhuset. I det stora hela var det ungefär som NK fast mycket, mycket större. Rum efter runt med kläder, väskor, skor – och förstås mat och alla möjliga delikatesser.

Smördegsinbakt laxrulleSmördegsinbakt laxrulle med spenat och feta

Smördegsinbakad med lax feta och spenat

Eftersom jag ganska fort lyckades tappa bort mina kollegor i folkvimlet så styrde jag kosan in mot salarna med mat. Det här blev ju helt plötsligt lite av en studieresa. Dofterna som slog emot en var fantastiska. Speciellt i den salen som huserade te, kaffe och choklad. Det var fantastiskt att gå runt där och spana in alla små handgjorda chokladbitar och annorlunda delikatesser. Allt ifrån normalpris till svindyrt.

God mat till vardag och fest

En anrättning som dock fångade mitt intresse lite extra var en smördegsinbakad lax. Den såg så fantastiskt god ut att jag blev tvungen att hitta på något liknande när jag kom hem till Svedala. Sagt och gjort, idag blev dagen då laxen skulle bakas in. Oj, vad gott det blev. Prova gärna att göra hela rätten – smakkombinationen blev superb!

Smördegsinbakt lax i ugn med spenat, feta och citronsås

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Smördegsinbakt laxrulle med spenat, feta och citroncréme

Laxrulle:

0,5 msk smör
140g färsk babyspenat
1 knippe bladpersilja
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
100g fetaost
250g smördeg (1 rulle)
500-600g lax

Sallad:

0,5 msk smör
1 vitlöksklyfta
150g små skogschampinjoner
100g cocktailtomater
1 broccolihuvud (250g)

Citronsås:

1 dl creme fraiche
1/2 citron
1 msk sweet chilisås
1 tsk honung
salt, peppar, timjan, dill

1. Fräs babyspenaten i smör med en pressad vitlöksklyfta, klippt persilja och äppelcidervinäger. När den skrumpnat ihop är den klar (ca 4 minuter). Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg laxbitarna titt ihop i mitten. Salta och peppra och smula fetaosten över. Lägg den stekta spenaten ovanpå och vik sedan över smördegen. Ställ in i 225° i 25 minuter. Om den börjar bli bränd upptill, sätt laxen längre ner i ugnen, växla till enbart undervärme och sänk temperaturen till 200°.

2. Gnugga jorden ifrån champinjonerna. Fräs upp smör och pressad vitlök i en stekpanna och lägg i champinjonerna. Stek ca 8-10 minuter så att de får fin färg. Dela broccolin till mindre träd och ångkoka med salt. Häll ner champinjoner, broccoli och cocktailtomater i en skål.

3. Rör ihop creme fraiche med pressad citron, honung, sweet chilisås och kryddor. Ställ såsen svalt innan servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Smördegsinbakt lax i ugn med spenat, feta och citronsås är en underbart god maträtt, som passar både till helg och vardag.