Smördegsinbakt oxfilé, rotselleristomp och honungsmorötter

Lyxig middag med oxfilé

Tunga veckor följda av härligt slöa helger – eller åtminstone helger då man kan göra vad man själv vill. Såna helger tycker jag att det är skönt att stå i köket i godan ro. Planera, laga, lyssna på lite skön musik, sippa på ett glas matlagningsvin och bara njuta av tillvaron.

Hemmagjord amerikansk smördeg är enkelt

En av mina nya favoriter att pilla med i köket är smördeg. Jag har länge vetat att ättika är knepet till den perfekta smördegen (i alla fall enligt husmorsknepen), men eftersom jag har så svårt för lukten har jag inte velat prova. Problemet var dock bara att smördegarna jag gjorde alltid föll sönder så fort jag försökte att kavla dem. Alltså fick jag alltid köpa färdig deg (vilket förstås inte är några problem).

Till slut bestämde jag mig i alla fall för att, trots den hemska lukten, prova att göra en smördeg med ättikssprit. Vilken deg det blev! Det gick så bra att jag gjorde fem degar på en gång, kavlade ut på bakplåtspapper och frös in i rullar. Perfekt, utan konserveringsmedel och mycket billigare att ta fram och linda in diverse godsaker i.

Middagstips: Bjud på härlig oxfilé

Kul var det också, för helt plötsligt kunde jag skryta om att min smördegsinbakt oxfilé, rotselleristomp och honungsmorötter var helt och hållet gjord av undertecknad – med knappt någon kraftansträngning alls. Testa den här godingen till helgen. Vi åt den till nyår, men vad är det som säger att man inte kan ha det lite festligt i mitten av januari? Ta tillvara på vardagslyxen!

Vad är skillnaden på mördeg, smördeg och pajdeg?

Det finns många sorters degar att välja mellan och en del undrar vad det är för skillnad på mördeg, smördeg och pajdeg.

Mördeg är söt deg och används ofta till småkakor. Mördeg gör man av strösocker, smör, mjöl och eventuellt ägg och bakpulver.

Smördeg består av vatten, mjöl och smör som kavlas ut och viks ihop i flera lager. När man gör en klassisk smördeg har man i lite smör i degen vartefter. Oftast genom att hyvla tunna skivor smör på halva degplattan, vika upp degen över smöret och sedan kavla ut. Sedan fortsätter man så ett par varv. I en amerikansk smördeg har man i allt smör i degen på en gång. Man kan absolut göra paj på en smördeg såväl som linda in kött, fisk och grönsaker i degen – det blir frasigt och fint.

Jag köper ofta färdig smördeg eftersom det både är billigare och enklare. Denna färdiga smördeg från ICA är en av de få färdiga smördegarna som faktiskt använder smör!

En pajdeg kan se ut lite hur som helst. Man kan göra på vilket mjöl man vill och salta mer eller mindre beroende på om den ska användas till en söt eller salt paj. Jag brukar ha lite bakpulver i mina pajdegar och lite mindre smör än i en smördeg. Jag har också ättika i både mina smördeg och pajdeg för att den ska bli fin och följsam.

» Fler recept på lyxig festmat hittar du här

Smördegsinbakt oxfilé, rotselleristomp och honungsmorötter

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Smördegsinbakt oxfilé, rotselleristomp och honungsmorötter

Kött:

2 vitlökar
2 msk hickorysås
2 msk tomatpuré
1/2 lime
1,5 dl rött vin
3 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
500g rostas/oxfilé
200g getost
salt, peppar, timjan, oregano

Smördeg:

4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
50g smör
2 tsk ättikssprit
1,25 dl vatten

Rotselleristomp:

200g rotselleri
5 st potatisar
2 dl creme fraiche (34%)
10 cm purjolök
salt, peppar, oregano, malen muskot

Rödvinssås:

2 msk smör
2 schalottenlökar
2,5 dl rött vin
0,5 dl kallt vatten
2 tsk ljus redning
salt, peppar

Honungsglacerade morötter och sparris:

3 morötter
1 knippe sparris
2 msk honung
salt, peppar

1. Hacka vitlök och rör ihop med övriga ingredienser till marinaden. Ansa köttet och lägg det i en påse tillsammans med marinaden. Låt ligga ett par timmar.

2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula ner smöret, rör ihop ättikssprit och vatten och ha ner med mjölet. Knåda ihop till en slät deg. Lägg i plastfolie och låt ligga i kylen.

3. Tag fram köttpåsen 30 minuter innan tillagning. Hetta upp en panna och vänd runt köttet snabbt så att den får yta. Kavla ut smördegen till en fyrkant lika stor som ett bakplåtspapper. Skala bort skalet på getosten med en osthyvel. Skär osten till remsor och platta ut till fyrkantig kaka på en skärbräda. Skär loss kakan och lägg ut i mitten av smördegskvadraten. Lägg köttet ovanpå och vik sedan in kanterna och lägg paketet upp och ner så att vikningen kommer nedåt. Lägg upp på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in i 225° i ca 20-30 minuter.

4. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Skala selleri och potatis och tärna till mindre bitar. Koka mjukt i det saltade vattnet. Häll av vattnet och mosa sedan rotsakerna med en potatismosare. Rör ner creme fraiche och kryddor. Strimla purjolöken tunt och vänd ner i stompet.

5. Hacka schalottenlöken. Hetta upp smör i en kastrull och ha ner lökhacket. Bryn löken och ha sedan ner rödvin och kryddor. Låt puttra på svag värme under lock i ca 15 minuter. Sila av löken och häll tillbaka såsen i kastrullen. Vispa ihop ljus redning med kallt vatten och rör ner i såsen.

6. Skär morötterna till stavar och lägg dessa och sparrisen i en kastrull med vatten. Koka i cirka 5-7 minuter så att de blir ”al dente”. Häll av vattnet, salta och ringla över honung.

Rekommenderat vin till: Cameleon Malbec (nr 6581) – 79:-

Något gott till helgen? Testa smördegsinbakt oxfilé, rotselleristomp och honungsmorötter och passande vintips.