Smördegsbakta kycklingklubbor med morotsbladspesto

Recept med smördeg

Det här är en kul maträtt med annorlunda twist och fina färger. I denna goding bakas kycklingben in i deg. Man kan förstås också använda dig av bröstfilé av kyckling, då blir det ännu enklare att äta och man slipper benet. Det finns färdigmarinerade kycklingdetaljer. Antingen använder man sådana eller så tar smaksätter man kycklingen med sina favoritkryddor – exempelvis salt, peppar, vitlökspulver och grillkrydda.

Recept med morotsblast

Mycket mat slängs i onödan, men med den här maträtten kan man ta tillvara på blasten från morötterna och servera som en pesto till. Det är både gott, nyttigt och smakrikt. Och på tal om att saker slängs i onödan, här kan du läsa mer om ätbart på grönsakerna som kastas helt i onödan.

Smördegsbakta kycklingben med pesto på morotsblast

För: 4 personer
Temperatur: 225°C

Smördegsinbakta kycklingklubbor med morotsbladspesto och rödbetor i getostcreme

Rödbetor med getostcreme:

600g rödbetor
200g getost
1 dl grädde
peppar

Kycklingklubbor:

1 rulle smördeg eller pajdeg
8 förmarinerade kycklingben eller små filéer

Morotsblastpesto:

1 dl solrosfrön
2 dl hackad morotsblast
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
salt, peppar

1. Skala och dela rödbetorna till mindre bitar, koka dem sedan mjuka i saltat vatten (ca 30 minuter).

2. Skala getosten om den har skal och ha sedan ner i en mixer tillsammans med grädde. Kör till en slät smet och smaka av med lite svartpeppar.

3. Lägg upp kycklingklubborna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i 225° i ca 20 minuter. Vänd gärna klubborna efter halva tiden.

4. Rulla ut smördegen. Tag ut kycklingklubborna och låt svalna en aning. Svep sedan in varje klubba i ett degskynke. Kläm till degen och ha sedan inne i 10 minuter. Pensla degen med lite olja.

5. Rosta solrosfröna i en stekpanna med lite olja och salt. Hacka morotsblasten och ha ner i en mixer tillsammans med solrosfröna och olja. Kör till en slät smet. Smaka sedan av med salt och peppar.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.