Rödbetshjärtan

Hjärtformad middag till din älskling

Jag tycker om att laga helt vanlig mat, fast med en twist. Den här rätten är inte svår alls att laga och blir den extra kul eftersom quornfiléerna är inlindade i smördeg. De små söta rödbetshjärtanen sätter också extra piff på det hela. Hjärtanen kan man förstås göra i vilken form man vill, men ska du ha en romantisk middag med din älskling kommer du garanterat att få ett höjt ögonbryn.

Mattips till alla hjärtans dag

Jag använder silikonformar till rödbetshjärtanen – de är enkla att få ur innehållet ur och är lätta att diska. Mina köpte jag på Cordon Bleu, men det finns även en hel drös med webbutiker som säljer silikonformar.

» Här hittar du fler recept till alla hjärtans dag

Smördegsinbakta quornfiléer med rödbetshjärtan

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Smördegsinbakta quornfiléer med rödbetshjärtan och morots- och äppelcoleslaw

Smördegsinbakta quornfiléer:

8 Quornfiléer
200g färskost
200g fetaost
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk basilika
1 tsk balsamvinäger
1 tsk olivolja
salt peppar, lökpulver
1 rulle smördeg

Rödbetshjärtan:

4 stora rödbetor
2 ägg
1/0,5 dl creme fraiche
salt, peppar, vitlökspulver

Coleslaw:

150g vitkål
2 morötter
1 rött äpple
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
salt, peppar, oregano

1. Tina quornfiléerna i kylen under dagen. Rör ihop färskost med smulad fetaost, pressad vitlök, hackad basilika och olivolja. Smaka av med balsamvinäger och kryddor. Rulla ut smördegen. Bred krämen på båda sidorna av varje quornfilé och rulla sedan in i ett lager smördeg. Kläm till så att det blir tätt och lägg sedan upp i en ugnsfast, oljad form. Ringla eller spraya olja över varje smördegspaket och ställ in i 225°C i cirka 20-30 minuter.

2. Skala och hacka rödbetorna till mindre bitar. Koka upp vatten och salt och låt rödbetorna koka till de mjuknat. Häll av vattnet och mosa sedan rödbetorna med en potatismosare. Blanda ner ägg, creme fraiche och kryddor. Klicka upp i ugnsformar och låt stå i 225°C i 20-30 minuter.

3. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Hyvla vitkål med en osthyvel och ha ner i kastrullen. Låt ligga och puttra på svag värme i cirka 10 minuter. Häll av vitkålen i ett durkslag, spola kallt vatten på och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt. Riv urkärnat äpple, morot och lök på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda ihop allt i en bunke tillsammans med pressad vitlök, creme fraiche och majonnäs. Smaka av med kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.