Smördegskoppar med grönkål, skinka och apelsin

Recept till glöggminglet

Snittar till glöggminglet ska vara gott och enkelt. I alla fall när jag får välja. Självklart ska glöggsnittarna också bjuda på inspiration av julen i form av olika smak-inslag från julens vanliga mat. Dessa smördegskoppar med grönkål, skinka och apelsin är riktigt enkla att göra och kräver bara fem ingredienser, en stekpanna, en ugn och en sprits. De är enkla att göra mycket av och de är också bra mingelmat eftersom man inte behöver några bestick. Allt som behövs är en assiett eller en servett.

Madeleine LandleyGlöggsnacksen kan man antingen göra med rökt skinka eller med julskinka. Ett tips är också att servera dem efter jul – förslagsvis till nyårsafton eller när man vill ha en god och smart aptitretare på trettondagsafton. Dessa snittar är nämligen perfekta att svänga ihop av de rester som ofta bli över från jul – det vill säga grönkål, skinka och apelsin.

Glöggsnacks med grönkål och skinka

Grönkål är en råvara jag kommit att älska på senare år. Som liten minns jag hur den låg som dekoration runt julskinkan på julaftonen… för att sedan hamna i sopen. Lustigt nog gör min mamma fortfarande på samma vis med grönkålen. Alltså inget alls. Själv använder jag grönkål en stor del av året till diverse soppor, grytor, gratänger och som topping. Grönkål är en tålig växt (utom mot kålmal) som växer långt in på vintern. Den håller länge i kylen om man förvarar den rätt, och odlar man egen grönkål kan man njuta av denna späda blad redan under sommaren.

Enkelt och snabblagat

Jag använder färdig smördeg eftersom jag gärna sparar in tid där det går. Jag är heller inte så mycket för att stå och joxa mer än nödvändigt med degar. Vill du göra egen smördeg gör du så klart det. Jag använder en silikonform som denna i vilken jag petar ner smördegskvadraterna i så de får en lite skålad form. Man kan även använda en muffinsform eller liknande.

» Här hittar du fler recept på goda rätter att servera till glöggminglet

Smördegskoppar med grönkål, skinka och apelsin

Smördegskoppar med grönkål, skinka och apelsin

25-30 stycken

40g grönkål
1 rulle smördeg (á 250g)
5 skivor rökt skinka eller alspånsrökt bog
100g smaksatt färskost, exempelvis med paprika eller lök
1 apelsin

  • Dela grönkålen till små kvistar – skippa stammen. Skölj dem och klappa dem torra. Smält smör i en stekpanna och ha ner grönkålen. Låt den stekas sakta på låg värme så den blir mjuk och grön. Salta och peppra och låt det sedan svalna.
  • Rulla ut smördegen och skär den till kvadrater om cirka 6 cm. Peta ner varje kvadrat i en liten rund, ugnstålig form. Baka smördegs-kopparna i 200°C på över- och undervärme i cirka 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  • Strimla skinkan till mindre bitar. Ha ner färskosten i en sprits och spritsa en klick i varje smördegskopp. Peta i ett grönkålsblad, strössla över lite skinka och avsluta med att riva över skal av apelsin.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.