Smördegspaket med köttbullar, soltorkade tomater och färskost

Annorlunda vardagsmat

Frysta, eller för all del färska, färdiglagade köttbullar – en typisk ingrediens som de flesta har liggandes i frysen eller kylen. Åtminstone till att ha i nödfall eller om man inte orkar laga något avancerat. Kanske har man ungar som älskar köttbullar eller så vill man svänga ihop en enkel middag med exempelvis en köttbullemacka. Då är det perfekt med färdiglagade köttbullar!

Jag gör helst egna mina köttbullar. Då vet jag vad som är i dem och så blir de extra goda. Dock går det inte att sticka under stol med hur enkelt det är med färdiga köttbullar – färska eller frysta. Alltså har vi ändå alltid en påse frysta köttbullar i frysen. Ibland är det hemlagade och ibland köpta.

Istället för en pirog med köttfärs

Madeleine LandleyHur skojar man då till de typiska vardagsrätterna med köttbullar? Ja en köttbullemacka är vanlig rätt, och likaså köttbullar med makaroner. Men, varför inte prova ett nytt sätt att servera dem, som i goda smördegspaket med köttbullar, soltorkade tomater och färskost? Det är lite som en uppdaterad och lyxigare variant av köttbullemackan. Lite som en pirog med köttbullar i.

Förutom köttbullarna fyller jag denna lilla köttpirog med rödlök, rucola, soltorkade tomater och färskost. Runt om, som ett paket, sveper jag smördeg – det blir frasig och fint. Man kan naturligtvis ta filodeg (men det blir lite mer svårätet), pizzadeg eller helt enkelt göra sin egen deg.

Utflyktsmat att ta med

Tillbehören till denna rätt kan man såklart anpassa som man vill. Du kan till och med skippa dem, paketera de fyllda smördegspaketen i folie eller bakplåtspapper och ta med på utflykten – exempelvis till skidbacken eller picknicken. För att få lite mer grönt kan man ta med salladen i en matlåda där man äter med gaffel.

Jag gillar den matiga salladen med kikärtor, solrosfrön, machésallad och cocktailtomater, men vill ha det lite barnvänligare kan lägga till eller byta ut salladen mot potatis eller pasta. Även ris funkar bra. Dock tycker jag att det blir lite mycket kolhydrater i en och samma rätt i och med smördegen, så salladen är ett bra komplement. Paketen med köttbullar är fyllda med färskost, men den som älskar sås (läs jag) kan lägga till en sås. Varför inte bearnaisesås som är gott till typ… allt?

» här hittar du fler recept på typisk familjemat

Smördegspaket med köttbullar, soltorkade tomater och färskost

För: 4 personer
Temperatur: 200°C

Smördegspaket med köttbullar, soltorkade tomater och färskost

Smördegspaket:

24 st köttbullar
70g rucola (1 påse)
1 röd lök
1 msk äppelcidervinäger
1 paket smördeg (á 250g)
200g naturell färskost
10 bitar soltorkade tomater
salt, peppar

Kikärtssallad:

1 burk kikärtor
0,5 dl solrosfrön
70g sallad, ex machésallad
250g cocktailtomater
vinägrett

  • Stek köttbullarna så de får fin yta. Låt svalna.
  • Smält smör i en stekpanna och låt skivad rödlök och rucola mjukna i det. Salta och peppra. Slå på äppelcidervinäger och låt den fräsa bort.
  • Lägg ut smördegen, kavla ut den en aning och dela till fyra stycken fyrkanter. Klicka ut färskosten i ena änden och fördela ut köttbullar i en grupp ovanpå – tänk på att smördegen måste gå att svepa om, cirka 6 köttbullar räcker per paket. Salta och peppra ett varv. Lägg rucola-fräset ovanpå samt strimlade, soltorkade tomater. Svep om smördegen och lägg sedan ut paketen på ett bakplåtspapper på en plåt med stängningen nedåt. Grädda i 200°C i 20 minuter.
  • Skölj kikärtorna och blanda med solrosfrön, sallad och halverade cocktailtomater. Servera med olivolja och äppelcidervinäger.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.