Smördegssnurror med getost och skinka

Julsnittar med smördeg

Smördeg är en smidig ingrediens att göra julsnittar på. Jag köper färdig smördeg, och det gör allt väldigt enkelt. Då behöver man bara komplettera med de övriga ingredienserna och vips har man goda aptitretare att bjuda på till glöggmiminglet.

Dessa smördegssnurror med getost och skinka är enkla att göra och innehåller bara några få ingredienser. Jag kryddar dem med lite malda nejlikor för extra julig smak. Vill man inte ha i julskinka kan man istället ta vanlig påläggsskinka. Ta i så fall gärna rökt skinka som smakar lite mer. Alspånsrökt bog är också gott att byta mot.

Bjudmat på glöggminglet

Dessa smördegssnurror fyller jag med färsk getost som är utan skal (se länk nedan). Sån med skal får lite ton av champinjoner på grund av vitmöglet, därför tycker jag det blir godare utan. Istället för att rulla ihop dessa snittar som en snäcka … vilket är allra vanligast, tvinnar man dessa på längden så det blir till en avlång pinne att äta av. Ett tips är att se till att alla ingredienser är riktigt kalla. Då blir det enklare att handskas med.

» Här hittar du fler recept på goda aptitretare till jul

Smördegssnurror med getost och skinka

Smördegssnurror med getost och skinka

14 stycken

200g färsk getost på rulle
1 rulle smördeg (á 250g)
2 krm malda nejlikor
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk timjan
4 skivor julskinka, rökt skinka eller alspånsrökt bog
torkad oregano

  • Skala getosten med en potatisskalare så det blir lite mindre mögel kvar. Skär till avlånga bitar.
  • Rulla ut smördegen och dela den i två på bredden. Fördela ut getost på ena halvan av arken (andra halvan ska vikas över). Pudra över malda nejlikor, mal över svartpeppar och smula över timjan. Lägg skinkan ovanpå. Vik över den andra halvan av smördegen och platta till lite. Skär 7 långa remsor per ark, alltså totalt 14 remsor.
  • Lägg varje remsa på en plåt på ett bakplåtspapper och vrid varje remsa två varv. Pensla med uppvispat ägg. Smula över torkad oregano. Grädda snurrorna i 200°C på över- och undervärme i cirka 15 minuter. eller till de fått fin färg.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.