Smördegssnurror med grönkål, skinka och färskost

Enkla snittar med julsmak

Smördeg är himla smidigt att plocka fram när man har gäster och vill bjuda på något litet och naggande gott. Dessa smördegssnurror med grönkål, skinka och färskost är enkla att göra och kan både lagas inför jul – till glöggmingel och glöggfika, såväl som efter jul när man vill ta tillvara på julresterna, exempelvis som ett mellandagssnacks eller till nyårsafton som aptitretare. Självklart kan man också servera dessa smördegssnurror på julafton som inledande mingelmat.

Dessa små aptitretare kräver sex ingredienser och görs av typiska julråvaror; grönkål och skinka. Det går lika bra med rökt skinka som med julskinka. Förutom det får de krämighet från färskost. Man kan ta vilken sort man vill; naturell eller smaksatt. Själv använder jag färskost med gräslök eftersom det är en bra kombination till de övriga smakerna. Förutom den tidigare nämnda smördegen ska det också vara i lite gul lök. Jag tar alltid färdig smördeg till mina rätter, men självklart kan man göra egen smördeg om man vill det. Dock blir det så klart inte längre lika enkelt och lättlagat.

Aptitretare till glöggen

Servera dessa juliga aptitretare till glöggen, ett glas bubbel eller en öl. Förutom detta recept kan jag också rekommendera nedan fyra glöggsnittar som är goda att kombinera glöggbjudningen med.

Quiche med matjessill och rödlökJulig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschipsJanssonröstiJulig grönkålsröra på kavring med skinka och pepparrot

» Här hittar du fler recept på goda rätter att servera till glöggminglet

Smördegssnurror med grönkål, skinka och färskost

Smördegssnurror med grönkål, skinka och färskost

18-20 stycken

50g grönkål
1/2 gul lök
1 rulle smördeg (á 250g)
100g färskost med gräslök
4 skivor rökt skinka
1 ägg

  • Dela grönkålen till små kvistar – skippa stammen. Skölj dem och klappa dem torra. Smält smör i en stekpanna och ha ner grönkålen. Låt den stekas sakta på låg värme så den blir mjuk och grön. Salta och peppra och låt det sedan svalna.
  • Hacka gul lök och stek den mjuk i en stekpanna med smör.
  • Rulla ut smördegen och dela den i två på bredden. Bred på ett lager färskost och fördela ut grönkål, stekt lök och skinka ovanpå. Rulla ihop de två rullarna från långsida till långsida och skär varje rulle till cirka 9-10 bitar. Fördela ut snurrorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla rullarna med uppvispat ägg och grädda i 200°C på över- och undervärme i cirka 15 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.