Smördegssnurror med nässlor och ansjovis

Aptitretare med smördeg och nässlor

De här mumsiga små smördegssnurrorna är lätta att göra och är utmärkta som aptitretare före maten till vilkomstdrinken. De är också fina att duk fram till buffé eller att ha som plock. Extra bra passar de också till en kräftskiva. Nässlorna blir härligt knapriga i ugn och ansjovisen ger en god sälta. Vill man göra egen smördeg går det bra, men eftersom alla genvägar är tillåtna går det precis lika bra med en rulle färdig smördeg. Då blir det så mycket enklare.

Nässlor är nyttiga och har bra innehåll

Nässlor är nyttiga och innehåller bland annat mycket betakaroten, vitamin A och vitamin K. Den är också rik på kalium, kalcium, järn och antioxidanter. Att brännässlan även är antiseptisk och anti-inflammatorisk gör inte saken sämre.

Visst kan man äta nässlor även på sommaren

Många tror att brännässlor bara kan plockas och äta på våren, men det beror på att de första nässlorna kommer på vårkanten och att nyhetens behag då gör att man bara pratar om nässlor då. Nässlor går i alla fall att äta hela sommaren och kan användas både till nässelsoppa och denna goda Lasagne med skinka, kantareller och nässlor.

Sikta in dig på de ljusare gröna bladen eftersom de inte antagit så träig karaktär – och glöm inte plasthandskarna! Mer om nässlor kan du läsa här i posten om ätbara blommor, ogräs, blad och skott.

» Här hittar du ännu fler recept med ogräs

Smördegssnurror med nässlor och ansjovis

Ca 12 snurror

Smördegssnurror med nässlor och ansjovis

2 dl nässlor
1 rulle smördeg
1 ask ansvovisfiléer (125g)
peppar, vitlökspulver
1 ägg

1. Plocka bort eventuella kvistar från nässlorna. Skölj noga med platshandskar. Hetta upp en panna med smör och fräs upp nässlorna med lite salt och vitlökspulver.

2. Rulla ut smördegen. Fördela ut de frästa nässlorna och ansjovisfiléerna, krydda ett lager och rulla sedan ihop till en rulle.

3. Skär till ca 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett bakplåtspapper. Grädda i 150° i 10 minuter. Tag ut och pensla snurrorna med uppvispat ägg. Ställ in ytterligare 10 minuter.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.