Smörgås med skagenröra och kokt ägg

Lyxig macka med skagenröra

Smörgåsarnas tid är här. Då talar jag förstås om enkla men matiga mackor som passar fint att äta som middag. Det är framför allt på våren och sommaren som vi äter matiga smörgåsar hemma hos oss – som denna smörgås med skagen och kokt ägg. Vill man göra det riktigt enkelt köper man färdig skagenröra. Men har man grejerna hemma är det inte svänga ihop en god sås.

Jag gör min såsbas av majonnäs, dijonsenap och crème fraiche. Sedan blandar jag den med hackad rödlök, räkor, dill och röd caviar. Det hela smakar jag av med salt och peppar. Äggen hårdkokas och sedan toppar jag mackan med gurka, tomat och sallad för fräschör, skagensåsen och en citronklyfta som man kan pressa över. Har man en dillvippa till övers är det också fint att dekorera med.

Variera receptet

Vill man förenkla receptet kan man skippa att smörsteka brödskivorna. Vill man ha variation kan man också lägga på gravad eller kallrökt lax för en riktig festmacka. När det ska vara extra lyxigt serverar jag dessa skagen-smörgåsar till ett glas vin. Tips på detta hittar du under receptet.

» Här hittar du fler recept på goda smörgåsar

Smörgås med skagenröra och kokt ägg

Smörgås med skagenröra och kokt ägg

För: 4 personer

Skagenröra:

1,5 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
1 dl crème fraiche
1/2 röd lök
0,5 dl hackad dill
2 msk röd caviar
400g skalade räkor
salt, svartpeppar

Övrigt:

4 ägg
5 cm gurka
1 tomat
8 skivor rostbröd
smör + vitlökspulver
4–8 blad sallad
salt, svartpeppar
4 klyftor citron

  • Rör ihop majonnäs med dijonsenap, creme fraiche, finhackad rödlök, hackad dill, röd caviar och skalade räkor. Smaka av såsen med salt och peppar.
  • Koka äggen och skiva dem samt gurka. Rosta brödet i en panna med smör och pudra över lite vitlökspulver.
  • Lägg ut två skivor bröd på varje tallrik och ett salladsblad på dessa. Fördela ut skivade ägg, tomater och gurka. Klicka på skagensåsen och avsluta med en citronklyfta.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.