Smörgås på surdegsbröd med köttfärslimpa och stuvad höstsvamp

Vad kan man göra med trattkantarellerna?

Jodå, visst går det fortfarande att hitta svamp i skogarna trots att det är lite senare på hösten. Nu är trattkantarellerna i full gång och det är nästan lite jobbigt hur mycket det finns. Typiskt i-landsproblem är det minsann att bara välja bland de finaste svamparna. Nåväl, svamp är gott och perfekt att lägga på en svampmacka. Ja, det går förstås att göra massor av rätter och recept med höstsvamp, men just svampmacka tycker jag är något av det godaste man kan göra med den nyfyndade svampen.

En lyxigare svampmacka

Denna smörgås på surdegsbröd med köttfärslimpa och stuvad höstsvamp kräver lite mer tillagning eftersom man också ska göra en köttfärslimpa till det hela. Ett tips, om du vill spara energi är att laga köttfärslimpan i en airfryer – om du har en. Airfryern är perfekt för mindre saker som ska tillagas då den inte kräver lång uppvärmning, inte behöver värma upp et stort utrymme som i en ugn och dessutom drar mindre el. Nu för tiden gör vi allt möjligt smått i airfryern istället för i ugnen. Vitlöksbröden till pastan är exempelvis perfekta att lägg i airfryern. På max 10 minuter har man färdiga, frasiga vitlöksbröd. Det är annat än att värma upp en stor ugn för att grädda bröden – och vår ugn värmer verkligen inte upp sig fort.

Madeleine Landley plockar svampTrattkantarellerTrattkantareller recept

Hur som helst, rör ihop och grädda köttfärslimpan. Sedan är den bara att skiva och toppa smörstekta surdegsbröd med tillsammans med stuvad höstsvamp, färskost och några salladsblad. Det knske låter lite mycket med en hel köttfärslimpa till fyra mackor, men dessa mackor är ju en hel middag, och delat på fyra personer blir det 125 gram kött var. Alltså ungefär som en burgare. Vill du lyxa till det lite extra servera du ett gott rödvin till det hela och serverar på fredagskvällen. Gör gärna köttfärslimpa och svampstuvning i förväg så går det ännu smidigare.

» Här hittar du fler recept på goda smörgåsar

Smörgås på surdegsbröd med köttfärslimpa och stuvad höstsvamp

Smörgås på surdegsbröd med köttfärslimpa och stuvad höstsvamp

4 mackor

Köttfärslimpa:

1 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl grädde
0,5 tsk grillkrydda
0,5 tsk vitlökspulver
1 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
500g nötfärs

Stuvad höstsvamp:

200g trattkantareller
1 rödlök
2 dl crème fraiche
salt, svartpeppar
1 tsk persillade

Övrigt:

4 skivor surdegsbröd
50g naturell färskost
4–8 salladsblad
färsk persilja
chiliflakes

  • Blanda ägg, ströbröd, grädde och kryddor i en skål. Låt svälla i 10 minuter. Blandningen ska bli ganska lös så att limpan blir saftig. Slå på lite mer grädde om den är för tjock. Blanda sedan med färsen. Ringla lite olja i en ugnsform. Blöt händerna och forma färsen till en limpa. Gör gärna limpan mer fyrkantig i ändarna så blir den jämnt tillagad. Ställ in i 225°C i 25–30 minuter.
  • Rensa svampen och dela till lagom munsbitar. Kvarta löken och skiva den. Smält en stor klick smör i en kastrull och lägg i svamp och lök. Stek tills allt mjuknat och rör sedan i crème fraiche. Salta, peppra och pudra över persillade. Låt puttra någon minut tills det är lagom krämigt.
  • Bre ett lager färskost på brödskivorna och lägg på ett salladsblad. Skiva köttfärslimpan och lägg på salladen. Klicka på svampen. Dekorera med färsk persilja och lite chiliflakes.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.