Smörgåstårta med räkor och skinka

Finns det något godare än smörgåstårta?

Finns det något godare än smörgåstårta? Särskilt till fest, midsommarafton och födelsedagsfiranden? Medan en del tycker att smörgåstårta är väldigt 80-tal och inte alls nåt kul tycker jag absolut att det är 80-tal men väldigt gott. Jag blir glad när folk bjuder på smörgåstårta. Men det händer desto mer sällan nu för tiden. Kanske för att det krävs lite jobb att göra en.

Denna smörgåstårta med räkor och skinka valde jag att hålla lite enklare (till skillnad från denna lyxiga smörgåstårta med extra allt). Den här består av en fyllning som ligger mellan brödskivorna och en coating som man smetar på på utsidan. Sedan fäster man gurkplattor på utsidan och toppar tårtan med räkor, ägg, skinka, röd rom, citron och örter. Det som ska ligga på kan man så klart variera med det man är sugen på.

Smörgåstårta med räkor och skinka

Så blir smörgåstårtan allra bäst

En smörgåstårta blir alltid godast när den görs i förväg så den hinner stå till sig och brödet får suga i sig av såsen. Då blir den helt enkelt mycket saftigare. Även denna smörgåstårta gör jag på detta vis – under två dagar. Dagen innan tårtan ska serveras skär man till brödet, lägger ut det på en bricka och varvar med såsen. Sedan lägger man på plastfolie, stället in tårtan i kylen och sedan får den stå och gojsa till sig till dagen efter. Man kan även lägga på den yttre coatingen, men då är det lite knepigare att förvara tårtan. Några tandpetare som man sätter i tårtan och låter folien vila på kan dock råda bot på det.

Andra dagen lägger man på toppingen. Sedan är det bara att servera eller förvara tårtan i kylen fram till servering. Observera att antalet bitar varierar beroende på hur mycket folk tar. Min erfarenhet är att det finns såna som äter som små myror och andra som gärna goffar i sig och gärna tar backning.

» Här hittar du fler recept på smörgåstårta

Smörgåstårta med räkor och skinka

Smörgåstårta med räkor och skinka

För: 14–20 bitar

Fyllning:

250g frysta gröna ärtor
2 dl majonnäs
5 dl crème fraiche
1 dl hackad dill, löst packad
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
salt, svartpeppar
36 skivor jättefranska (2 paket)

Coating:

2 dl vispgrädde (vispas)
2 dl crème fraiche
1 krm rökt paprikapulver
salt

Topping:

1 kg räkor med skal (90/120)
5 ägg
1 gurka
200g rökt skinka
salt, svartpeppar
75g röd stenbitsrom
1/2 citron
1 knippe gräslök
1 knippe färsk dill

  • Dag ett: Tina de frysta ärtorna i en skål med ljummet vatten. Slå av vattnet och hacka ärtorna. Rör ihop majonnäs med crème fraiche, vitlökspulver, lökpulver, salt, svartpeppar, hackad dill och hackade gröna ärtor.
  • Lägg ut brödskivorna, 3 skivor på varje ledd så det blir en botten med 9 skivor. Skär bort kanterna på brödskivorna om du vill ha en helt mjuk tårta. Jag ville ha kvar lite tugg och skar endast bort den sida på varje brödskiva som inte var helt rak (se bild). Lägg då bröden så att tårtan får brödkant ytterst runt om. Växla sedan mellan kant och bortskuren sida i mitten (se bild). Bre på en tredjedel av såsen på brödet.
  • Upprepa proceduren med bröd och sås så du får fyra lager bröd med sås mellan, men ingen sås på toppen. Täck tårtan med plastfolie och ställ i kylen ett dygn. (Observera att man även kan göra efterföljande steg dag 1, men då får man använda tandpetare för att folien inte ska vila mot såsen).
  • Dag två: Vispa grädden och rör ihop med créme fraiche, rökt paprikapulver. Smaka av såsen med salt. Bre på såsen runt om tårtan och ovanpå.
  • Tina räkorna och skala dem. Koka äggen och skala dem. Skär gurkan på längden med en osthyvel och lägg skivorna på papper så de får rinna av. Skippa de yttersta skivorna av gurkan som blir helt gröna. Skär skivorna i bitar som är lika långa som tårtan är hög. Fäst gurkbitarna i såsen, stående runt om hela tårtan.
  • Dela skinkskivorna på mitten och snurra varje halva till en ros. Fördela ut skinkrosorna på tårtan. Dela äggen på längden till två halvor och dela sedan halvorna i fyra kvartar (först på längden och sedan mitt på). Fördela ut äggbitarna på tårtan. Salta ett varv och dra över svartpeppar.
  • Lägg på räkorna och klicka på röd stenbitsrom. Skiva citronen och lägg dit snyggt på tårtan. Hacka gräslöken och strö ut på tårtan. Dekorera med små dillkvistar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.