Smörgåstårta för två med kallrökt lax och räkor

Smörgåstårta för två

En smörgåstårta för två är kul och lite annorlunda. Ja, det blir ju naturligtvis inte en tårta utan två. Det är dessutom perfekt om man nu bara är två personer som vill ha smörgåstårta. Varför ska man då göra en stor bjässe som inte hinner ätas upp? Är man fyra eller fler personer kan det ändå vara kul att servera små tårtor. Då dubblar man bara receptet i det antal personer man vill servera till. Servera exempelvis till påsk, födelsedag, på midsommarafton eller när man vill ha något lite lyxigare till middag.

Smörgåstårta med kallrökt lax och räkor

Denna gång blev det smörgåstårta för två med kallrökt lax och räkor. Visst kan man blanda skinka och fisk på en smörgåstårta, men eftersom vi hade lax och räkor i frysen så det kändes som ett givet val. Själva såsen består av crème fraiche och majonnäs som jag blandar med kallrökt lax, pepparrot, dill och gräslök. Jag använder riven pepparrot på tub från Winborgs, men det går så klart bra att riva färsk pepparrot om man hellre vill ha det. Jag har alltid en tub i kylen eftersom den håller i en evighet och man då inte måste ha färsk. Visst kan man frysa pepparrot om man vill ha den längre, men då tappar den mycket av sin pepprighet.

Smörgåstårta som är lätt att göra

Såsen varvar jag tillsammans med skivad ägg mellan brödskivorna, som i det här fallet är skivad formfranska, också kallat rostbröd. Brödskivorna lägger jag ut på en skärbräda och klickar ut såsen på. Sedan staplar jag dem på varandra. Kleta på såsen runt om och toppa med ägg, skalade räkor, citronsnibbar, gurka och färska örter.

Att göra smörgåstårta är således inte särskilt svårt. Det är trots allt bara en sås, bröd och valfri topping som behövs. Jag brukar göra smörgåstårtorna på en bit bakplåtspapper och sedan lyfta över tårtorna på tallrikar med hjälp av en stekspade. Gör man smörgåstårtan dagen innan hinner brödet suga upp såsen så det blir saftigt. Att göra dem dagen innan är alltså att föredra. Gör man dem samma morgon kan man lägg på toppingen och förvara tårtorna i kylen. Gör man dem dagen innan kan man nöja sig med att bara kleta på all sås, förvara i kylen och sedan lägga på toppingen precis innan servering.

» Här hittar du fler recept på goda smörgåstårtor

Smörgåstårta för två med kallrökt lax och räkor

Smörgåstårta för två med kallrökt lax och räkor

För: 2 personer

1 knippe dill, ca 5g
1 knippe gräslök
2 skivor kallrökt lax (ca 50g)
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk riven pepparrot (på tub)
salt, svartpeppar

8 skivor rostbröd/formfranska
3 kokta ägg
500g räkor med skal
2 skivor citron
12 skivor gurka
1–2 gräslöksblommor
2 färska dillkvistar

  • Hacka dill, gräslök och lax. Rör ihop crème fraiche, majonnäs och pepparrot. Blanda med laxen och de hackade örterna samt salt och peppar.
  • Lägg ut brödskivorna på en skärbräda och skär bort kanterna (dessa kan man torka och mala till ströbröd). Koka och skiva äggen.
  • Bre ett lager av såsen på varje brödskiva med hjälp av en slickepott. Lägg skivorna från ett av äggen på två av brödskivorna. Stapla fyra brödskivor på varandra. Se till att skivan med ägg hamnar på skiva nummer två (mitten). Bre på resten av såsen på runt om och på toppen.
  • Tina och skala räkorna. Dekorera varje smörgåstårta med räkor och skivor från ett ägg. Skär citronskivorna till kvartar och stick ner mellan räkorna. Skiva gurkan och halvera skivorna. Fördela ut halvorna runt om brödtornen och stick ner de resterande bland räkorna. Dekorera med dill och gräslöksblommor.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.