Smörstekt fisk med ärtpesto och krossad potatis

Mat som passar på våren och sommaren

Nu när sommaren är här blir det lättare och mer vårinspirerade rätter till middagarna. Ja är det ändå inte lite lustigt att det mer eller mindre gick direkt från vinter till sommar i år. Jag är nästan lite besviken att jag aldrig hann klä mig i några vårjackor. Misstolka mig inte, för jag klagar verkligen inte – den värme vi nu istället har är underbar och då får man passa på att njuta och äta ute på kvällarna.

Denna rätt med smörstekt fisk med ärtpesto och krossad potatis är också en typisk vår- och sommarrätt som bjuder på en massa härlig smak. Den passar fint att laga när det fortfarande är lite ruggigt på kvällen och man vill fixa maten inomhus. Ja, man kan så klart steka fisken utomhus eller tillaga den på grillen om man hellre vill det, men den blir allra godast när den steks i smör.

Ärtpesto

Svensk pesto med goda smaker

Ärtpesto är ett underskattat tillbehör till fisk, kyckling och fläskkött. Det fina är att man inte behöver några dyra specialingredienser som basilika och pinjenötter. Det räcker nämligen med frysta gröna ärtor och solrosfrön. Ner med dem båda i mixern tillsammans med kallpressad rapsolja, lite citronsaft, vitlök och dill. Har man ingen citron går det lika bra med lite äppelcidervinäger. Ärtpesto är liksom en svenskare variant av den klassiska peston eftersom både vitlök, ärtor, olja och dill kommer från Sverige.

Den krossade potatisen gör jag i en airfryer. Det går precis lika bra att rosta på den i ugnen, men fördelen med airfryern är att det både drar mindre el och går fortare eftersom den inte behöver värmas upp. Det tycker jag är en stor usp. Potatisen kokar man först. Sedan krossar man den och rostar på i airfryern så den får yta. Vill du hellre rosta den i ugn är 250°C att föredra i cirka 10 minuter, eller tills den fått yta.

» Här hittar du fler härliga sommarrecept

Smörstekt fisk med ärtpesto och krossad potatis

Smörstekt fisk med ärtpesto och krossad potatis

För: 4 personer

Ärtpesto:

0,5 dl solrosfrön
100g frysta gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
3 msk kallpressad olja
1 msk pressad citronsaft
1 msk hackad dill
salt, svartpeppar

Potatis:

800g fast potatis, små
smör
salt

Fisk:

4 pangasiusfiléer eller annan vit fisk
25g smör att steka i
2 msk pankoströbröd
salt, svartpeppar, persillade

Tillbehör:

små plommontomater
majonnäs

  • Rosta solrosfröna i en torr liten kastrull tills de fått en lätt brun ton. Tina ärtorna och lägg dem i en mixerskål tillsammans med grovhackad vitlök, solrosfröna, olja, citronsaft och dill. Mixa allt slätt och smaka av med salt och peppar. Ställ ärtpeston svalt fram till servering.
  • Tvätta potatisen och koka den hel med skal i saltat vatten tills den mjuknat, cirka 15 minuter. Slå av vattnet. Låt potatisen svalna en aning och lägg den på en skärbräda. Krossa toppen på potatisarna med en vitlökspress, en burk, en köttklubba eller en muddlare. Lägg över potatisarna i korgen till airfryern. Lägg en smörklick på varje potatis och salta ett varv. Rosta potatisen i 200°C i 10 minuter. Om du rostar potatisen i ugn, värm ugnen till 250°C och rosta potatisen till den fått yta, cirka 10 minuter.
  • Tina fisken och dela den på längden. Smält smör i en stekpanna och lägg i fisken. Stek först på lite högre värme så fisken få yta. Vänd sedan på fisken, dra ner till medeltemperatur och lägg i en ordentlig klick smör. Salta, peppra och strö över persillade och panko. Ös ovansidan av fisken med smöret och stek tills den är genomlagad (cirka 52°C).
  • Servering: Kvarta tomaterna. Lägg upp potatis och tomater. Lägg på fisken och ärtpeston. Servera gärna med en klick majonnäs.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.