Smörstekt fisk med örter och kronärtskockspuré

Helt klart den godaste fisken

Som jag tidigare sagt på instagram äter jag sällan fisk. Jag vet egentligen inte hur det kommer sig, men så är i alla fall fallet. Jag väljer ofta fisk när jag äter ute, men där hemma blir det allt mer sällan. Fisk är gott, men i min värld måste fisk samsas med goda smaker för att bli kul. Fisk som smakar fisk är inte min grej.

Detta recept på smörstekt fisk med örter och kronärtskockspuré är så gott! Jag har denna gång valt att fokusera på själva fisk-receptet istället för en hel rätt eftersom den är så himla god. Den är också så enkel att göra och kräver inte alls många ingredienser. När man lägger in fisken i en saltlag innan den tillagas får man en fast och smakrik fisk. Den mest vedertagna doseringen på en saltlag är 10-procentig saltlag. Blanda salt och vatten och låt fisken ligga i 10-30 minuter – det gör inget om den ligger längre, men gärna minst tio minuter. Sedan är den bara att tillaga precis som vanligt. Detta vis gör man för övrigt ofta på när man ska röka fisk.

Gott och enkelt till middag

Själva toppingen till denna smörstekta fisk består av färska örter och crème av kronärtskockor. Första gången jag åt den blev jag smått lyrisk – den är ju så god. Den är också helt perfekt att klicka på den färdigstekta fisken. De flesta använder den säkert mest till antipasti och små crostinis, men den är hur god som helst till både fisk och kyckling. Jag har också några fler idéer jag ska testa den till framöver.

När fisken steks öser man den med smör – ett klassiskt knep för att få maten att bli god. Servera denna smörstekta fisk med exempelvis stekt potatis eller potatispuré. Det passar också fint med en matig sallad eller ugnsbakade betor.

» Här hittar du fler goda recept med fisk

Smörstekt fisk med örter och kronärtskockspuré

Smörstekt fisk med örter och kronärtskockspuré

För: 4 personer

5 dl vatten
0,5 dl salt
4 vita fiskfiléer, exempelvis torsk eller pangasius
smör (ca 25g)
salt, peppar, grillkrydda, lökpulver
2 msk hackad färsk dill
2 msk hackad färsk gräslök
2 msk hackad färsk timjan
1/2 burk crème av kronärtskockor (á 130g)

  • Blanda salt och vatten i ett tråg, en ugnsform eller en liknande låg behållare och lägg ner fisken. Låt ligga i rimlagen i cirka 15 minuter. Skölj sedan av fisken i kallt vatten.
  • Smält en stor klick med smör i en stekpanna. Ha ner fiskfiléerna i pannan och ös under stekningen med smöret. Stek på båda sidor och krydda med salt, peppar, grillkrydda och lökpulver.
  • Hacka alla örterna och blanda i en skål. Klicka på crèmen av kronärtskocka på alla fiskfiléerna och strössla över örterna.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.