En klassisk husmansrätt
Smörstekt panerad flundra med krämigt potatismos och ärtor är en riktig husmansklassiker som är perfekt att laga till vardagsmiddag. När jag var liten brukade min mamma ofta göra panerad rödspätta med mos, ärtor och majonnäs, så för mig är det ett riktigt barndomsminne.
Fisken kan såklart bytas mot den sort man föredrar och får tag i. Min mamma brukade som sagt göra denna rätt med rödspätta, men det går ju lika bra med sej eller torsk om man vill ha tjockare fiskbitar, alternativt pangasius eller någon annan vit fisk. Jag fick tag i fryst flundra så det var det som fick hamna i stekpannan denna gång. Fisken vänder jag först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Det är det som kallas för en dubbelpanering. Jag brukar ha lite salt i det ägget samt salt och peppar i ströbrödet för att få in god smak i det hela.
Enkel vardagsmat
Potatismoset kan man kan göra i förväg om man vill och bara värma på med en skvätt mjölk. Sedan är det bara att tina ärtorna i lite varmt vatten och plocka fram majonnäsen. Den som är duktig gör så klart sin egen majonnäs. Jag är duktig men bekväm så jag kör med köpe-majonnäs :) Vill du lyxa till middagen ännu mer kan du göra brynt smör och servera till. Det blir hur gott som helst.
» Här hittar du fler goda recept med fisk

Smörstekt panerad flundra med krämigt potatismos och ärtor
Potatismos:
1 kg mjölig potatis
2–3 dl mjölk
1 klick smör
0,5 tsk lökpulver
salt
Panerad flundra:
6 styckfrysta flundrafiléer
2 ägg
2 dl vetemjöl
2–3 dl ströbröd
salt, svartpeppar
smör till stekning
Tillbehör:
4 dl frysta, gröna ärtor
majonnäs
- Skala och skär potatisen till bitar. Koka i saltat vatten i 15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg temperatur och rör i lite mjölk i taget tills moset fått lagom konsistens. Rör i en klick smör och smaka av med lökpulver och salt.
- Tina flundrafiléerna. Vispa upp äggen med lite salt på ett fat. Lägg vetemjölet på ett annat fat och blanda ströbröd, salt och peppar på ett tredje. Vänd flundran i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Smält en ordentlig klick smör i en stekpanna och stek fisken gyllene på båda sidor. Addera gärna mer smör i pannan under stekningen så blir det extra gott och frasigt.
- Tina ärtorna i ett varmt vattenbad. Servera med ärtor och majonnäs.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.