Smörstekt sparris med mandel och örter

Servera sparrisen som ett tillbehör

När sparrisen är i säsong bara måste man passa på att laga något gott. Men varför göra det så himla svårt? Detta recept på smörstekt sparris med mandel och örter är enkelt och gott och låter sparrisen stå i centrum. Den smörstekta sparrisen kan man äta som den är, exempelvis med en god sås till, eller servera som ett tillbehör till annan mat, exempelvis en bit grillat kött, fisk, fågel eller vego.

Smörstekt sparris med mandel och örterJag brukar inte byta av min sparris som vissa gör, då försvinner nämligen mer än vad som är nödvändigt. Man kan förstås bryta den om man vill, men alla får göra som de själva vill. Vad man dock ska se upp med är att överlaga sparrisen. Sladdrig sparris utan spänst är någon av det tråkigaste som finns. Normalstora sparrisar steker jag ungefär 3 minuter i pannan. Är sparrisen väldigt tjock får man istället förlänga tiden lite. Det finns också extra smala små primörsparrisar. Dessa behöver i sin tur mindre tid. De ska alltså vara mjuka på ytan men ha lite spänst och tuggmotstånd kvar i mitten. Lite som pastans al dente. Känn med en tandpetare om du är osäker. Vill du veta hur man får sparrisen att hålla längre? Kolla här.

Enkelt och gott med sparris

Denna rätt för jag med malda senapsgrön för lite pepprighet, smör, mandelspån och dill. * Vill man ha ett helt vegetariskt och veganskt recept byter man smöret mot olja eller vegetabiliskt matfett. Sparrisen kan även grillas och penslas med matfettet, istället för att stekas. Dock blir det allra godast i stekpanna så sparrisen verkligen får kontakt med smöret och inte blir så torr. Varför inte ställa en stekpanna eller ett bleck på grillen? Det är perfekt om man vill laga maten utomhus samtidigt som man grillar.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Smörstekt sparris med mandel och örter

Smörstekt sparris med mandel och örter

För: 4 personer som tillbehör

1 tsk gula senapsfrön
1 knippe sparris
smör* (ca 25g)
salt, peppar, lökpulver
0,5 dl mandelspån
2 msk hackad färsk dill
2 msk hackad färsk timjan

  • Mal senapsfröna grovt i en mortel. Det får gärna vara lite blandad storlek på kornen – alltså inte finmalet.
  • Skär bort den träiga delen på sparrisarna. Smält en stor klick med smör i en stekpanna. Ha ner sparrisen i pannan och ös under stekningen med smöret. Pudra över senapspulvret, salt, peppar och lökpulver. Stek cirka 3 minuter och skaka pannan så sparrisarna blir jämnt tillagade.
  • Lyft av sparrisen på ett fat och ringla över smöret från pannan. Sprinkla över mandelspån och örterna. Dra eventuellt över lite extra salt och peppar.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.