Smörstekt torskrygg med kapris, äpple, fänkål, rotsaker och dillmajonnäs

Laga gott av sommarens skörd

Få saker är så underbart som att kunna skörda och laga en middag av det man själv har odlat i trädgården. Denna härliga middag bestående av smörstekt torskrygg med kapris, äpple, fänkål, rotsaker och dillmajonnäs gör jag med en massa godsaker ifrån de egna odlingarna. Jag odlar naturligtvis inga torskar eller kapris, och jag har inte höns som ger ägg till majonnäsen, men allt det gröna så som gröna bönor, fänkål, morötter, potatis, äpple och dill skördar jag ur egna landen.

I går tog jag en promenad runt odlingarna för att se vad som behövde användas. Både bönor och sockerärtor har jag skördat en massa av såväl som morötter och potatis. Morötterna jag odlar är en sommarsort, så de borde egentligen ha skördats för länge sen. Numera tittar de halvvägs upp ur jorden och bara ber om att dras upp. Likaså har bara måste jag sätta igång och laga av vaxbönor och brytbönor. För det har jag hur mycket som helst av. Jag har redan blancherat en omgång med bönor och fryst in för att ha i vinter.

OdlingsplatsOdlingsplats

I år har jag 23 odlingslådor. Allt har växt på riktigt fint, utom kronärtskockorna som bara helt avstannade som små kvistar i landen. Därefter fick de massor av bladlöss som jag försökte få bort. Till slut gav jag upp att det skulle kunna bli några kronärtskockor i år. Kronärtskockorna jag odlar ska vara fleråriga så jag tänker prova att täcka hälften av plantorna och plantera in den andra halvan i krukor på en sval plats. Vi får se hur det går med det. Kronärtskocka är så vacker när den blommar så jag hoppas att det går vägen.

En enkel festrätt att bjuda på

Hur som helst är det kul att allt har växt så fint i år och att man kunnat skörda hela sommaren av bladkål, sallad, örter och nu alla rotsaker och baljväxter. Denna fina fiskrätt kändes som ett trevligt vis att ta vara på en del av allt som växer, och självklart går det lika bra att göra denna rätt även om man inte odlar själv. Det är ju det som är det fina med matbutiker. Att göra denna rätt är ganska enkelt. Jag kokar både potatis, morötter, bönor och fänkål i samma stora kastrull. Är man osäker på när potatisen är klar kan man koka den för sig och koka allt det andra i en egen kastrull. Jag brukar känna med en tandpetare på potatisen för att gissa mig till när den ungefär är klar. Sedan lägger jag i de sista grejerna på slutet eftersom de kräver mindre tid.

Torsken steker jag sedan i smör tillsammans med kaprisen. Majonnäsen kan man göra själv om man vill, men det går precis lika bra att använda köpemajonnäs på burk. Då är det bara att hacka dillen och blanda med den. Sedan har jag ner den i en spritspåse och klicka ut runt om på tallriken. Denna fina rätt passar bra att laga hela sommaren. Den är är dessutom festlig och lättlagad vilket gör den perfekt att bjuda på när man ska ha gäster.

» Här hittar du fler härliga sommarätter

Smörstekt torskrygg med kapris, äpple, fänkål, rotsaker och dillmajonnäs

Smörstekt torskrygg med kapris, äpple, fänkål, rotsaker och dillmajonnäs

För: 4 personer

700–800g små fasta potatisar eller nypotatisar
4 mindre morötter
200g haricots verts
50g fänkål
1 klick smör
salt

Smörstekt torskrygg med kapris:

4 styckfrysta bitar torskrygg
smör att steka i
0,5–0,75 dl små kapris
1 äpple

Dillmajonnäs:

20g dill
2 dl majonnäs

Till dekoration:

fänkålsdill eller vanlig dill

  • Tvätta potatisen och koka den hel i saltat vatten i cirka 10–15 minuter. Dela morötterna på längden. Snoppa haricots vertsen och skär fänkålen till lagom munsbitar. Lägg i morötterna med potatisen när det är 5 minuter kvar av koktiden. Lägg i haricots verts och fänkål med potatisen när det är 2 minuter kvar av koktiden. Slå av vattnet, lägg i en klick smör och salta ett varv. Låt smöret smälta och slunga sedan kastrullen något varv så det blandas.
  • Tina fisken om den är fryst. Smält en stor klick smör i en stekpanna och lägg i fisken. Stek cirka 1–2 minuter på ena sidan på medeltemperatur, vänd sedan på fisken, salta och peppra och lägg i kaprisen i pannan. Stek till fisken kommit upp i en innertemperatur på cirka 50–52°C.
  • Kärna ur och tärna äpplet smått.
  • Hacka dillen och rör ihop med majonnäsen. Lägg över majonnäsen i en spritspåse med slät tyll.
  • Lägg upp potatis, morötter, bönor och fänkål på tallrikar. Lägg på fisken och toppa med kapris och äppelkuber. Ringla över resterande smör i pannan över fisken. Spritsa ut små klickar av dillmajonnäsen och dekorera gärna med en kvist fänkålsdill om du fick med det på fänkålen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.