Smörstekt torskrygg med mos och rostade hasselnötter

Fisk till fest

Precis som oxfilé är mångas favoritråvara när det ska ätas finmiddag med kött, måste torskrygg vara favoriten när det ska ätas fisk. Torskrygg är en festlig råvara som adderar fin textur och smak till maträtten. Visst är den också lite tjusigare och godare än lax? Torskrygg är mjäll och fin och blir extra lyxigt när man steker den i smör med skinnet kvar. Styckfryst torskrygg brukar ha skinnet borttaget, men visst kan man hitta torskrygg med skinn om man köper i manuella fiskdisken, eller paketerad färsk i tråg.

Att det heter torskrygg beror på att biten sitter högst upp på fiskens rygg, upp mot själva ryggfenan. Den stora, översta delen på fisken kallas för filén. Det som kallas rygg är således den översta biten på filén medan den undre kallas för slagsida. Denna bit är lite mer kompakt och tjockare, men å andra sidan kan man få tag i lika stora torskfilébitar om de kommer från en stor fisk. Enligt många är torskfilén den bästa delen av fisken, men min favorit är nog ändå ryggen.

Vad ska man laga av torskrygg?

Vad kan man då laga av torskrygg? Ja, säg det man inte kan laga! Torskrygg är som sagt en riktigt festråvara som kan ses som en fin köttbit. Det allra bästa är förstås att steka, grilla eller ugnslaga torskryggen som den är. Skippa den i soppor och grytor. Här passar det bättre med andra detaljer som filé eller spillbitar. Här hittar du fler goda recept med torskrygg.

Smörstekt torskrygg med mos och rostade hasselnötter är en fin och färgglad maträtt som passar att servera när det är fest. Tack vare att många av momenten kan förberedas – exempelvis moset som kan värmas på, samt ärt- och bönsalladen som man förbereder och steker på precis innan det är dags att äta, är det lämplig att ha som huvudrätt när man har gäster. Hasselnötterna adderar god smak och en härlig crunch medan moset för det följsamt och krämigt.

Smörstekt torskrygg med mos och rostade hasselnötter

För: 4 personer

Smörstekt torskrygg med mos och rostade hasselnötter

Blomkålsmos:

600g blomkål
250g broccoli
2 dl creme fraiche
15 cm purjolök
salt, svartpeppar

Ärt- och bönsallad:

250g fänkål
1 gul lök
0,5 dl hasselnötter
1 burk svarta bönor
125g frysta gröna ärtor

Smörstekt torskrygg:

smör
4 torskrygssfiléer
salt, svartpeppar, lökpulver, dill

1. Dela blomkål och broccoli till mindre träd. Koka i saltat vatten cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och kör sedan grönsakerna till ett mos med hjälp av en mixerstav. Rör ihop med creme fraiche och kryddor. Strimla purjolöken och blanda i.

2. Hacka lök och fänkål. Hetta upp en stekpanna med smör och låt fänkål och lök mjukna långsamt på mediumtemperatur. Häll över i en skål. Rosta hasselnötterna i en stekpanna med lite smör till de fått färg. Låt nötterna svalna och gnugga dem sedan i en handduk så att skalen trillar av. Grovhacka nötterna och blanda med stekta löken och fänkålen samt ärtor och sköljda svarta bönor.

3. Smält rikligt med smör i en stekpanna. Stek torskryggsfiléerna med kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.