Snabb och enkel bearnaise med creme fraiche

Kall sås som smakar bearnaise

En bit grillat eller stekt kött så som oxfilé, entrecôte eller fläskfilé krävs det nästan en bearnaisesås. För egen del är jag oftast så bekväm eller har så ont om tid att jag sällan gör bearnaisen själv. Jag köper den helst eller göra denna variant på snabb och enkel bearnaise med creme fraiche. Denna sås smakar som en bearnaise men är en snabblagad variant som varken kräver ägg eller smör. Att kalla den för bearnaise är kanske orättvist mot originalet, dock är denna både god och enkel och smakar som en bea.

Utan ägg och smör

Originalet görs ju som bekant på äggulor som vispas med smör. Såsen smaksätts med schalottenlök och dragon – färsk eller torkad. Eftersom riktig bearnaisesås kräver mycket smör tycker jag ibland att den känns för fet. Då passar det bra med en snabblagad sås som smakar som bearnaise, men som är smalare och med en härlig syrlighet från creme fraichen. Är du laktosintolerant, välj en laktosfri creme fraiche.

Snabb och enkel

Denna fräscha variant på snabb och enkel bearnaise med creme fraiche görs med torkad dragon som mjukas upp i en skvätt vinäger. Jag brukar välja äppelcidervinäger eftersom den har en rund och fin smak med bra syra. Självklart kan man även använda färsk dragon om man har tillgång till det. Dock har de flesta en burk torkad dragon i kryddhyllan, så även jag, just för att kunna göra bearnaisesås.

När jag bjudit på denna enkla sås brukar lustigt nog gästerna alltid fråga om receptet. Det tycker jag är ett gott betyg. Att den går supersnabbt att röra ihop här bara ett plus. Den lägre fetthalten är förstås också en bonus, särskilt om man tänker på kolesterolet. Det har ju hänt ett par gånger att man helt glömt att göra en sås och då är den här perfekt. Den skall inte hettas upp och serveras kall. Den funkar också precis lika bra som dippsås till chips, morötter och gurkstavar. Kött, fisk och kyckling passar också precis lika bra.

Snabb och enkel bearnaise med creme fraiche

För: 4 personer

Snabb och enkel bearnaise med creme fraiche

3 msk torkad dragon
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl creme fraiche (34%)
en nypa oregano och en nypa vitlökspulver
salt, peppar

1. Smula ner dragonen och blanda med äppelcidervinäger. Låt dra cirka 5-10 minuter.

2. Slå av överflödig vinäger från dragonen och blanda dragonen med creme fraiche. Smaka av med en nypa oregano och en nypa vitlökspulver samt salt och peppar. Låt gärna såsen stå till sig lite så att dragonen hinner ge ordentligt med smak. Vill du ha såsen tunnare kan du ha i lite vatten och röra ihop.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.