Snabblagad pasta med köttbullar och tomatsås

Snabblagat middagstips

Jag är inte särskilt förtjust i hel- och halvfabrikat. Bland annat för att det många gånger är en massa bindmedel och smakförhöjare som man knappt förstår vad det är eller vad de gör. Tyvärr behövs många av dem för att produkten ska hålla längre, men ibland är det bara en massa utfyllnad för att kunna spara in på den riktiga råvaran och sälja en billigare produkt.

Ibland har man dessvärre varken tid eller ork att laga något avancerat – det är då halvfabrikaten kommer in i bilden. En snabblagad pasta med köttbullar och tomatsås är smidigt att svänga ihop till middagen när man har ont om tid eller inte orkar laga något avancerat. Köttbullarna kan man göra själv, eller så köper man färdiga. Det finns en del bra köttbullesorter att köpa i butik, men många är också uppblandade med potatis och mjöl eller så luktar de gammal fis…

Köpta eller hemlagade köttbullar?

Vi har alltid köttfärs liggandes i frysen. Eftersom vi förvarar färsen infryst i platta paket på cirka 500g går den snabbt att tina i ett vattenbad eller i micron. Emellanåt gör jag också gärna en stor omgång med hemmagjorda köttbullar och fryser in i lagom portioner. Då kan man ta fram lite åt gången och tina i micron eller i stekpannan. Ett tips om du fryser in hemmagjorda köttbullar är att inte genomsteka dem helt, då blir de nämligen torra när de värms igen.

Snabb fredagsmat

Oavsett om man gör egna köttullar eller föredrar köpevarianten är denna snabblagade pastarätt – utan krusiduller – perfekt när man har slut på tid och energi. Jag äter också gärna pasta på fredagar, så varför inte servera denna pasta som fredagsmiddag? Snabblagad pasta med köttbullar och tomatsås är en utmärkt middag när ungarna är hungriga och tjuriga – eller kanske du själv? (Hangry, som vi kallar det.) Gillar du inte hetta i såsen skippar du sambal oeleken.

» Här hittar du fler goda pastarätter

Snabblagad pasta med köttbullar och tomatsås

För: 4 personer

Snabblagad pasta med köttbullar och tomatsås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
500g köttbullar
0,5 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater
0,5 dl kapris
0,5 dl vitt vin
1 msk torkad oregano
salt, svartpeppar

Tillbehör:

4 portioner pappardelle (extra bred tagliatelle)

1. Smält smör i en stekpanna och låt hackad gul lök, pressad vitlök och sambal oelek värmas i det. Tina köttbullarna i en mikrovågsugn, dela dem på hälften och ha ner dem i stekpannan. Öka värmen så att köttbullarna får lite färg.

2. Slå på vinet och låt det fräsa någon minut. Rör i tomatpuré, krossade tomater, hackad kapris och kryddor. Låt det puttra ihop cirka 5-10 minuter medan pastan kokas.

3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Servera pastasåsen med pastan och riven parmesan – och varför inte krämiga vitlöksbröd?

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.