Snabb skaldjursröra

En snabb variant av ”skagenröra”

Jag älskar enkla maträtter. Som här om veckan när jag svängde ihop en snabb skaldjursröra. Denna lilla röra blev till när vi hade vi mina föräldrar över på besök. Det kanske ska tilläggas att det var till vårt landställe de kom på besök, och där bor jag fortfarande kvar sedan tre år tillbaka. Jag och min sambo flyttade ut landet när pandemin startade i mars 2020, sedan dess har jag blivit kvar. Nu för tiden åker min sambo fortfarande till lägenheten i Stockholm i veckorna eftersom han måste vara på kontoret. Själv behöver jag inte vara det lika ofta och därför har jag blivit kvar.

Här på landet har vi en mil till en mindre matbutik och cirka tre mil till den storhandel där vi brukar handla. Alltså måste man handla smart och alltid ha råvaror på lager så man slipper ge sig iväg på långa turer bara för att köpa något man glömt. Håll i hatten, för nu kommer vi äntligen till slutklämmen, nämligen att vi ville bjuda på en liten aptitretare när mina föräldrar kom. Jag ville egentligen göra en skagenröra, men utifrån det vi hade i frysen fick det bli en snabb skaldjursröra av surimi sticks och fryst dill.

Visst kan man frysa caviar på burk

De gånger vi köper röd caviar på burk äter vi aldrig upp allt. Då brukar jag helt sonika lägga in hela glasburken i frysen med det som är kvar. När man som här, vill använda det i en röra, är den bara att plocka fram burken så den får tina. Sedan rör man ner de små kornen i såsen. Så smidigt – och så klart svinnsmart. Just det här gången var det en röd caviarmix som är romkorn i lite blandad storlek som hamnat i frysen. Förutom surimi sticks, dill och rom har jag även i rödlök, crème fraiche och majonnäs. Majonnäsen ger en fin syra som passar till de övriga ingredienserna, plus att den gör så att såsen inte blir lite geggig och rinnig. Av just den orsaken skippar jag också citronen eftersom den gör såsen rinnig.

Förbered gärna skaldjursröran innan gästerna ska komma och förvara den i kylen. Vänta med att klicka upp den i det du vill servera den till så blir det inte saggigt. Jag klickar upp röran i krustader, men det går precis lika bra på finn crisp, crostini eller en liten bit knäckebröd. Denna skaldjursröra är således ungefär som en skagenröra, men med surimi sticks istället för räkor samt med fryst till istället för färsk. Vill man ta färsk dill istället går det så klart också bra. Saknar man citronen är det bara att ha i, eller varför inte skal av citron?

» Fler recept på goda aptitretare hittar du här

Snabb skaldjursröra

Snabb skaldjursröra

Till: 12 stycken

2 surimi sticks
1/4 liten rödlök
2 msk majonnäs
0,5 dl creme fraiche
1 msk fryst, hackad dill
1 krm vitlökspulver
salt, svartpeppar
2 msk röd caviar

  • Tina surimisticksen och skiva dem. Finhacka rödlöken.
  • Rör ihop majonnäs, crème fraiche, hackad dill, vitlökspulver, salt och peppar.
  • Vänd ned rödlök, surimisticks och sist caviaren.
  • Klicka upp röran i krustader eller lägg på finn crisp.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.