Snabblagad dragon- och ramlöksås

Snabblagad sås med dragon och ramlök

Jag är ett stort fan av snabblagade såser. Jag är inte mycket för att stå och trixa länge utan går mer på det enkla och snabba spåret. Med andra ord köper jag hellre en bearnaise än att göra den själv. Men sån är jag.

Vill man ha ett snabbt och enkelt tillbehör kan man prova detta recept på snabblagad dragon- och ramlöksås. Denna goda sås görs på en bas av creme fraiche som rörs ihop med ramslök och dragon. Superenkelt! Som bekant innehåller en bearnaise också dragon, alltså påminner denna sås lite om en bearnaise i smaken. Glöm förresten inte att också spana in denna goda ramslökssås med citron och brynt smör.

Enkelt och gott tillbehör

Inlagd dragon DragonvinägerLagom till att ramslökssäsongen har kommit igång är det ett perfekt tillfälle att laga något gott med ramslök. Ramslök är utmärkt att ha till olika tillbehör så som såser, pesto och diverse röror. Den gör sig bäst kall eftersom den då behåller det mesta av sin smak. Jag tycker också att den är fin att värma lite till ljumma anrättningar eftersom det bara rundar av smaken ytterligare. Här kan du läsa mer om ramslök.

Denna sås serveras i alla fall kall som ett gott tillbehör till fisk, fläsk eller kyckling. Den är också god att klicka på det vegetariska – exempelvis om man grillat morötter eller spetskål. Det passar också bra att ha som dressing i burgaren och kan användas som bas i en potatissallad.

Använd helst färsk dragon – det ger bäst smak. Färsk dragon odlar man själv eller köper i bruka i matbutiken. Har man ingen färsk dragon kan man använda torkad dragon som man blötlägger i lite vinäger ett tag så den får svälla upp. Jag brukar också lägga in färsk dragon när jag har riktigt mycket på sommaren. Då tar man bara en burk med vitvinsvinäger och lägger dragonen i. Kryddan jag har strösslat över såsen på bilden är persillade.

» Här hittar du fler recept med ramslök

Snabblagad dragon- och ramlöksås

Snabblagad sås med dragon och ramlök

Cirka 2 dl

5 blad ramslök
1 msk hackad färsk eller inlagd dragon (alt 1 tsk torkad dragon)
2 dl creme fraiche
salt, peppar

  • Hacka ramslök och dragon. Använder du torkad dragon, blötlägg den gärna i lite vinäger ett tag så den får svälla upp.
  • Rör ihop örterna med creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen svalt fram till servering.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.